Ako recyklovať bioodpad
Najlepšia vec, ktorá sa môže jedlu stať je, že sa dostane na tanier a naplní naše žalúdky. Ak sa dokážete vyhnúť vyhadzovaniu jedla, šetríte vašu peňaženku a pomôžete znížiť emisie skleníkových plynov. Nejaký potravinový odpad však vznikne v každej domácnosti. Ide o vaječné škrupiny, banánové šupky alebo čajové vrecúška, ktoré sa nikdy neobjavia na jedálnom lístku. Tento rastlinný odpad je možné kompostovať v záhradnom či domácom kompostéri, prípadne, ak je už vo vašej obci zavedený zber kuchynského odpadu, tak ho môžete vyhodiť tam.

Podľa OSN sa na celom svete ročne vyhodí až 1,3 miliardy ton potravín. Priemerná slovenská domácnosť vyprodukuje 350 kíl odpadu ročne. Recyklovať vyhodené potraviny nie je výdobytkom dnešnej doby. Táto myšlienka sa pravdepodobne datuje do čias, keď ľudia prvýkrát prišli na myšlienku vziať si staršie kúsky jedla a použiť ich ako návnadu. Dnes existujú celé priemyselné odvetvia, ktoré riešia kompostovanie alebo premenu reštauračného odpadu na doplnky pre kŕmenie ošípaných, ako aj premenu biologického odpadu na palivo alebo plasty.
Ako správne recyklovať bioodpad
Foto: unsplash
Predpona „bio“ pochádza z gréckeho βίος [bios] = život. Preto ak si ten náš život chceme na tejto planéte zlepšiť, mali by sme zredukovať vypúšťanie skleníkových plynov do ovzdušia. Domáce kompostovanie je skvelý spôsob, ako zabrániť tomu, aby odpad neskončil na skládkach, kde vzniká metán, ktorý prispieva ku globálnemu otepľovaniu viac ako CO2. Vďaka separovaniu odpadu v krajinách, kde tak robia, bolo vypustených do ovzdušia o 25 tisíc ton skleníkových plynov menej.
Krok číslo jeden je zadovážiť si vhodnú nádobu, do ktorej budete zvyšky z kuchyne uskladňovať. Môže to byť kôš, vedierko, kompostér alebo pre odvážnejších vermikompostér s dážďovkami. Keď nádobu naplníte a bývate v bytovke, môžete ju posunúť známemu či rodičom, ktorí vlastnia záhradku, alebo ju odviezť na farmárske družstvo, kde sa im potešia. Obyvatelia rodinných domov majú špeciálne hnedé nádoby na bioodpad.
Čo patrí a nepatrí do bioodpadu
Biologicky rozložiteľný odpad je taký odpad, ktorý sa rozloží za prítomnosti kyslíka alebo bez neho. Je cennou surovinou a predstavuje okolo 45 % objemu odpadu z domácností. Patria sem šupky z ovocia a zeleniny, starý chlieb, škrupiny z vajec a orechov, čajové vrecúška, zvyšky pomletej kávy, kvety, odpad z verejnej zelene, lístie, záhradný odpad ako burina, zvyšky zo zberu plodín, zhnité ovocie, odrezky zo stromov, piliny, drevná štiepka, hobliny. Odpad sa do zberných kontajnerov na bioodpad vkladá bez obalov, to znamená bez plastových vriec či tašiek. Biologicky rozložiteľný odpad sa dá 100 % recyklovať a získať z neho kvalitné organické hnojivo – kompost. Opäť tak predídete zaťažovaniu životného prostredia umelými hnojivami a šetríte aj vašu peňaženku.
Čo nepatrí do bioodpadu? Mäso a potraviny živočíšneho pôvodu, popol, stavebný odpad, skaly, cigarety, mŕtve zvieratá, zvyšky zo zabíjačky, výkaly zvierat. Nezabudnite na použitý kuchynský olej, ktorý sa dá jednoducho doma zbierať a odovzdať na každej čerpacej stanici Slovnaft výmenou za bonusové body. Vyrobí sa z neho biopalivo.
Čo je kompostovanie?
V súčasnosti je rýchlosť produkcie odpadov oveľa väčšia ako rýchlosť a možnosti ich spracovania. Až polovica hmotnosti odpadu, ktorý vzniká v domácnostiach, je vhodná na kompostovanie. Ide o najneškodnejšiu a najužitočnejšiu formu nakladania s bioodpadom.
Množstvo jedla, ktoré vyhadzujeme, je plytvaním zdrojmi. Len pomyslite na všetku energiu, vodu a obaly používané pri výrobe, preprave a skladovaní potravín. Toto všetko ide nazmar, keď vyhodíme jedlo (zatiaľ čo v iných krajinách ľudia hladujú).
V súčasnej dobe je na Slovensku, ako aj inde vo svete, výrazný úbytok organickej hmoty v pôde. Vracanie bioodpadu do pôdy vo forme kompostu je dôležité pre udržanie kvality pôdy. Kompost obsahuje humus, ktorý je základom prirodzenej úrodnosti pôdy a zlepšuje priepustnosť vody pôdou, čím znižuje riziko povodní.
Predtým, ako jedlo vyhodíte
Foto. unsplash
Vedeli ste, že niektoré potraviny môžete použiť viac krát? Napríklad banánová šupka je skvelý pomocník na lesklé topánky. Takisto listy kvetov ostávajú po nej nádherne lesklé. Vyleštiť s ňou sa dá aj striebro. Šupky z polovice pomaranča sa dajú využiť ako sviečka. Stačí do nej vliať vosk, zapichnúť knôt a máte doma prírodnú sviečku. Do kôry môžete napichať aj klinčeky. Ak nemáte vosk, vložte do kôry aspoň malú čajovú sviečku. Pri spálení od slnka pomôžu zemiakové šupky. Jablková šupka je účinná aj pri redukcii tmavých kruhov a opuchov pod očami a proti škvrnám na hliníkovom riade. Šupku z cibule nevyhadzujte, ale pridajte do polievky, obsahuje totiž oveľa viac vitamínov ako samotná cibuľa. Šupkou z melónu si potrite tvár, pomáha na akné. K vylúhovanej káve pridajte kokos a trošku kokosového oleja a doprajte si celotelový píling. Ak nebudete zo starého chleba či rožkov robiť strúhanku alebo krutóny do polievky či šalátu, spravte si cez víkend prechádzku ku rieke či jazeru a nakŕmte kačky.
Nezabudnite, že ten, kto separuje odpad, šetrí prírodné zdroje.