Príbeh Nutelly: ako z núdze vzniklo sladké impérium
Takmer každý ju má v špajzi, takmer každé dieťa ju miluje. Orieškovo-čokoládová nátierka sa stala bežnou súčasťou našich jedál. Natierame si ju na chlieb, palacinky, vafle, či lievance. Je najrýchlejšou odpoveďou na „mami ja mám na niečo chuť“. No ako tento fenomén vznikol? Z núdze.

Aby sme našli pôvod tejto čokoládovej nátierky, musíme sa vrátiť niekoľko desaťročí dozadu a to presne do roku 1946. Vtedajšie povojnové Taliansko nebolo práve najštedrejšie na suroviny. Kakao, z ktorého sa vyrábala čokoláda, bolo nedostatkovou surovinou pre všetkých cukrárov, vrátane známeho Pietra Ferrera. Práve o ňom vám povieme viac. O tom, ako z núdze a jedného šikovného nápadu vzniklo miliónové sladké impérium.
Ako sa z Nutelly stala klasika
Foto: unsplash
Ferrero problém s nedostatkom kakaa vyriešil originálne. Vyrobil sladkú pastu z lieskových orieškov, cukru, a len s trochou vtedy vzácneho kakaa. V už spomínanom roku 1946 tak prišiel na trh s novinkou s názvom Giandujot (predchodca Nutelly). Ľudia si ju začali viac a viac obľubovať a jej chuť sa stala notoricky známou. Prvé balenie však neobsahovalo klasickú sklenenú fľašu, s nezameniteľným fontom písma, ale iba malý akoby bochník chleba ktorý sa dal krájať a natierať. V roku 1951 sa zmenilo balenie produktu na fľašku, no ktorej sa už zmenil aj názov na SuperCrema. Až v roku 1964 sa nakoniec ustálil názov na Nutella, s dizajnom, akým ho poznáme dodnes. V tomto čase už meno Ferrero bolo veľmi známe a samotná Nutella sa stala tak populárna, že sa sám Ferrero rozhodol expandovať do celého Talianska a neskôr aj za jeho hranice. V 1965 sa Nutella začala predávať aj na nemeckom trhu. O rok sa Nutella rozšírila do Francúzska.
Známa „rodina“ Ferrero
Foto: unsplash
Nie len Nutellou si Ferrero podmanil Francúzov. Okúzlili ich ešte čokoládové pralinky plnené celou čerešňou v lahodnom likéri - Mon Chéri. Aj keď Ferrerov úspech bol dávno zaručený, neustále zdokonaľoval svoj nutellový recept a popri tom vymýšľal nové pochúťky. Do známej rodiny Ferrero patrí okrem Nutelly a Mon Chéri, Raffaello, Ferrero Rocher, Tic Tac, Kinder surprise a mnoho iných. Vďaka týmto všetkým sladkostiam, ale hlavne Nutelle, Ferrero dobyl celý svet a jeho dobroty putovali aj za oceán. Spoločnosť sa rozrastala a v roku 1978 bola otvorená aj prvá továreň mimo Európy.
Výstava, aj svetový rekord
Foto: unsplash
Od prvého momentu to bol úspech za úspechom a ako roky plynuli, stala sa zo značky ikona aj pre mnoho známych kampaní či udalostí. Napríklad v 1996 sa v Paríži konala výstava s názvom Génération Nutella®, vystavujúca umelcov, ktorí vyrastali na Nutelle. Predstavili sa tu velikáni ako Decouflé, Paco Rabanne a Wolinski. Táto značka má aj svoj vlastný svetový rekord. 29. mája 2005 skoro dvadsaťosem tisíc ľudí naraz raňajkovalo chlieb s Nutellou. Dokonca dnes spolu môžeme všetci osláviť túto výbornú nátierku a to na svetový deň nátierky Nutella. Ak ešte nemáte naplánované sladké pokušenie na tento víkend, či na raňajky, desiatu alebo olovrant, skúste sa z chuti zahryznúť do pečiva s Nutellou.
Netreba sa však báť byť kreatívny a vyskúšať nátierku na viacero spôsobov. Na palacinkách, vafliach, lievancoch, tortách, do muffinov či bábovky alebo do horúceho mlieka. Táto svetová rarita je jednoznačne nadčasová a tak ako si ju vychutnávali naši rodičia, my, tak si ju budú užívať aj naše deti. A kedy, ak nie práve dnes? Každý rok sa totiž 5. februára oslavuje Svetový deň Nutelly.
Foto: Shutterstock