Najzaujímavejšie chleby sveta
Chlieb je asi najuniverzálnejšou potravinou, ktorú zbožňujú ľudia po celom svete, bez ohľadu na kultúru, rasu či náboženstvo. Možno aj preto sa často považuje ako znak mieru či solidarity a pri rôznych domácich či zahraničných návštevách, keď sa využíva na ich uctenie. Chlieb poznali už prehistorickí ľudia pred vyše 30 000 rokmi. Samozrejme, nebol to chlieb v dnešnej podobe. Jeho predchodcom boli placky. Neskôr ich začali zdokonaľovať Egypťania a následne Rimania, ktorí okolo roku 150 pred naším letopočtom otvárali prvé pekárne.

Lepší doma krajec chleba než v cudzine krava celá. Toto slovné spojenie je známe asi každému cestovateľovi pri dlhšom pobyte v zahraničí. Stalo sa to niekedy aj vám, že ste si počas dovolenky kúpili chlieb, ktorý vám pripomínal skôr paródiu na chlieb bez chuti a vône? Skúsení pekári hovoria, že upiecť vzhľadovo pekný, voňavý a zároveň chutný bochník je naozaj umenie. Na Slovensku si môžete kúpiť okolo sto druhov chleba. Recepty sa neustále obnovujú a vylepšujú, a tak toto číslo rastie.
Chlieb vo svete
Foto: unsplash
Aj v iných kútoch sveta patrí chlieb k základným potravinám. Mexická tortilla, nemecký pumpernickel, talianska focaccia, škótsky bannock, gruzínsky chačapuri, arabská pita, bazlama, indické chapati či kalorický chlieb na americký spôsob, v ktorom objavíte figy alebo kandizované ovocie. Okrem tvaru, chuti či vône sa odlišuje aj spôsobom prípravy a pečenia.
Seytt rúgbrauð: V originalite vedie Island
Dychberúci Island je originálny svojím seytt rúgbrauð. Ide o žitný chlebík, ktorý sa pôvodne varil v horúcej zemi, kde sa zahrabal na viac ako 48 hodín. Novšie receptúry spočívajú v pečení chleba v rúre pri veľmi nízkej teplote. Výsledkom je oku nie veľmi lahodiaca, trochu tmavá až čierna farba. Jazyk zas prekvapí jeho sladkosť a hutnosť. Určite sa nenechajte odradiť jeho farbou, zvyčajne zachutí aj turistom s konzervatívnymi chuťovými pohárikmi.
Chapati a roti: chlieb a zákusok v jednom
Foto: Pexels / Roman Odintsov
Vitajte v Ázii. Ak sa chystáte práve sem, príjemne vás prekvapí široká ponuka chlebových placiek. Nájdete tu chapati a roti - jednoduché placky líšiace sa len rôznymi druhmi múky, do ktorej sa pridáva soľ a voda. Z týchto ingrediencií vznikne plochý chlieb. Roti je populárny v Indii, Srí Lanke, Nepále, Maldivách a Bangladéši. Charakteristickou vlastnosťou je, že je nekvasený. Podáva sa s rôznymi omáčkami, ako príloha k jedlu. V sladkej verzii sa podáva s banánmi, medom, čokoládou či orieškami. V Indonézii milujú zelené jedlo ,a tak zelené roti nie je výnimkou.
Lavaš: chlieb zapísaný na zozname nehmotného dedičstva UNESCO
Foto: Pixabay
Bez ohľadu na to, čo sa rozhodnú mať Arméni na večeru, faktom zostáva, že to budú jesť s chlebom. Arménsky Lavaš je veľký a veľmi tenký pšeničný chlieb, pečený pozdĺž stien hlinenej pece. Radí sa medzi najstaršie chleby na svete. Táto chlebová placka sa pripravuje z nekysnutého cesta. Tradícia pečenia lavašového chleba pochádza z dávnych čias a často sa pripravoval pred špeciálnou udalosťou, ako sú sviatky, krst či svadba. Práve na svadbe, po obrade, matka ženícha položí na ramená mladomanželom kúsky lavašu. Je to znakom šťastia a ochrany pred zlými duchmi. Populárny je najmä v kaukazskej oblasti, ale podáva sa aj v Azerbajdžane, Iráne a Turecku.
Najdrahší chlieb na svete
Aj keď sa chlieb zvykol považovať za potravinu skôr pre chudobných, jeden andalúzsky pekár sa ho rozhodol povýšiť na exkluzívny tovar. Blížili sa Vianoce, a tak sa Juan Manuel Morena rozhodol vo svojej rodinnej pekárni Pan Piňa, v malej dedinke Algatocín na juhu Španielska, upiecť bochníčky, ktoré sa budú predávať za neuveriteľných 117 eur za kus. Exkluzívna surovina je pritom úplne bez chuti. Avšak nie je tak úplne zbytočná. Do každého bochníka s hmotnosťou 400 gramov, okrem múky a dehydrovaného medu, pridáva aj 250 miligramov zlatého prachu v hodnote 95 eur. Zlato sa nachádza v striedke aj na kôrke a vraj pomáha pri trávení. Ak by ste si mysleli, že táto výstredná ponuka si nenájde svoju cieľovú skupinu, opak je pravdou. Zlato dodáva chlebu istý lesk a nádych luxusu, čo očarilo bohatých Číňanov, Arabov a Rusov, ktorí dovolenkujú v neďalekom turistickom stredisku Costa del Sol.