Chute a tvary donutov v Európe i Ázii
V oleji vypražené cesto sa dá formovať do najrôznejších tvarov a s niekoľkými jednoduchými prísadami sa dá okoreniť, či osladiť na lokálny spôsob. A naozaj sa tak deje - a to asi v každom kúte sveta.

Spojte jednoduché cesto a olej, v ktorom sa vypraží a máte donut. Teda, všetko záleží od finálneho tvaru, dochutenia a niekedy aj plnky. Donut je vďaka šíreniu americkej kultúry čoraz známejší, no tak v Európe, ako aj inde vo svete máme veľmi pestré variácie na cesto vyprážané v oleji.
Španielsko: Churros
Naprieč Španielskom počas svojich ciest nikdy nezostanete hladní. Tunajšie churros je nielen skvelého tvaru, ale má aj skvelú spoločnosť. Dlhé, v oleji vypražené tyčinky cesta si tu namáčate do horúcej čokolády, ktorá je v našom ponímaní skôr akýmsi horúcim čokoládovým pudingom. No aj bez neho sú lahôdkou, keďže zvyčajne na ich povrchu nájdete škoricový cukor.
Maďarsko: Egérke
U našich južných susedov jedia malé myši. Nie skutočné, iba názvom myška volajú v oleji vyprážané šišky, s ktorých tvarom sa moc netrápia. Meno dostali podľa cestového chvostíka, ktorý sa prirodzene vytvorí, keď cesto pustíte do oleja. Majú predsa len jeden fígeľ – rum ako jedna z ingrediencií cesta. Ten sa pridáva preto, že zabraňuje cestu aby nasiaklo olej. V horúcom oleji sa alkohol vyparí a zostane len skvelá chuť.
Poľsko: Pączki
Včera, 24.2.2022, ste kdekoľvek v Poľsku, aj pri náhodných návštevách a obchodných stretnutiach, mohli dostať ponúknuté šišky. Jedná sa o tradičné šišky plnené lekvárom s práškovým cukrom na povrchu, ako ich poznáme u nás, v Čechách, Rakúsku, či Nemecku. To preto, že sa blíži Popolcová streda. Deň, kedy sa pre kresťanov začína 40-dňové pôstne obdobie pred Veľkou nocou. No a Tučný štvrtok, ako Poliaci tento sviatok volajú, je jedna z posledných príležitostí na hodovanie pred pôstom – a tak to na sever od nás dôsledne dodržiavajú.
Rumunsko: Gogoși
Aj v Rumunsku poznajú donuty v ich osobitnej podobe. Tieto donuty majú, podobne ako v Maďarsku, čisto náhodný tvar spôsobeným rýchlym usmažením cesta, ktoré zíde z lyžičky do horúceho oleja. Do cesta však pridávajú vanilkový extrakt a nastrúhanú pomarančovú, alebo citrónovú kôru. Pnené ich tu nájdete nielen jahodovým džemom či čokoládou, ale aj napríklad feta syrom.
India: Vadai
Indické vadai majú s donutmi viac spoločný tvar, než chuť. No chceli sme predstaviť niečo, čo má predsa len prázdny kruh v strede cesta. Vadai sú donuty na slano. Nejedia sa teda ako dezert, skôr ako rýchle občerstvenie, či doplnok k iným hlavným jedlám. Typickú indickú chuť im dodáva rímska rasca, lístky kari, cibuľa, soľ a samozrejme čili papričky.
Malajzia: Kuih keria
Výzorom sú kuih keira asi najbližšie ku klasickým donutom. Nájdete ich všade na uliciach Kuala Lumpur či
v iných mestách Malajzie a sú veľmi populárne. Tvar aj cukrová poleva vám hovoria, že to sú predsa klasické donuty – v čom je rozdiel? V ceste. V týchto donutoch totiž nájdete sladké zemiaky – bataty.