Sviatok gaštanov
V zime sú pečené gaštany jedným z najväčších hitov trhov a ulíc oblečených do vianočných ozdôb. Hoci ich poznáme predovšetkým čerstvo upečené, táto zdravá pochúťka s lákavou vôňou a chuťou môže byť aj skvelou surovinou v kuchyni!

Gaštany jedlé sú žaluďová plodina s atraktívnou arómou a hoci sa klamlivo podobá na pagaštan konský, nie sú príbuzné druhy. V každom prípade sa odporúča pravidelná konzumácia jedlých gaštanov, ktoré obsahujú veľké množstvo pomaly sa vstrebávajúcich sacharidov, takže pre organizmus nie sú zaťažujúcim jedlom. Zaujímavé je, že ich zloženie je veľmi podobné zloženiu zemiakov, aj keď so zemiakmi nemajú nič spoločné.
Pochúťka pre celiatikov
Foto: Pixabay
Hoci sa úspešne pestujú i na južnom Slovensku a na svahoch s miernou mikroklímou, gaštan jedlý je v skutočnosti teplomilný opadavý strom, ktorý pochádza z vlhkých lesov východnej Ázie a južnej Európy. Najznámejšia slovenská gaštanica sa nachádza pod hradom Gýmeš, neďaleko od obce Jelenec v nitrianskom okrese. Na mnohých miestach sa už po stáročia koná „gaštanový festival“, kde ponúkajú gaštanové pochúťky. V maďarskej obci Velem má skutočný kult, kde počas dvojdňových gaštanových slávností zabávajú návštevníkov remeselníci, ľudoví hudobníci, tanečníci a komedianti, pričom labužníci môžu ochutnať dobroty pripravené z gaštanov.
Gaštany sa môžu jesť nielen pečené alebo pripravené na pyré, ale aj plnené do mäsa a koláčov. V dnešnej dobe sa už veľmi nepoužívajú ako základ chleba, ale je dobré vedieť, že tí, ktorí nemajú radi alebo by sa mali vyhýbať obilným výrobkom zo zdravotných dôvodov, ich môžu nahradiť gaštanmi. Gaštany totiž neobsahujú lepok, preto sú ideálne aj pre celiatikov. Tu je niekoľko osvedčených receptov!
Tradičné pečené gaštany
Foto: Shutterstock
Gaštany cez noc namočíme do vody. Na druhý deň škrupinu narežeme nožom a chvíľu ešte ich necháme namáčať vo vode. Uložíme na plech vystlaný alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút. Upečené necháme vychladnúť a potom ošúpeme.
Gaštanová krémová polievka
V mlieku rozmiešame cukor a pudingový prášok. V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme pudingovú zmes, vložíme gaštany, rum, soľ a uvaríme. Keď sú gaštany uvarené, pridáme smotanu a všetko rozmixujeme. Podľa chuti môžeme pridať cukor alebo med. Podávame posypané pečenými gaštanmi.
Morčacie prsia plnené gaštanmi a sušenými slivkami
Foto: Shutterstock
Slivky nakrájame na polovicu a namočíme do červeného vína. Morčacie prsia nakrájame na plátky a okoreníme. Uložíme na nich plátky slaniny, na ktoré poukladáme gaštanové pyré, sušené slivky a zvinieme. Závitky poukladáme na plech, podlejeme trochou vody a dáme piecť do vyhriatej rúry. Vychladnuté nakrájame a podávame s ryžou alebo varenými zemiakmi.
Gaštanovo-slivkový závin
Foto: unsplash
Do vlažnej kyslej smotany pridáme droždie a vajíčko. Maslo rozdrobíme v múke, pridáme soľ, cukor a nakoniec kvások. Premiesime, vytvarujeme z neho bochník, zabalíme do fólie a dáme na noc do chladničky. Na plnku nakrájame sušené slivky a namočíme ich do červeného vína. Uvarené gaštany posekáme alebo roztlačíme, zmiešame so scedenými slivkami, škoricou, s rozdrevenými domácimi sušienkami a trochou rumu. Bochník rozvaľkáme, potrieme bielkom a uhladíme naň plnku. Cesto voľne stočíme, dáme na plech a vrch potrieme žĺtkom. Necháme odležať, kým žĺtok vyschne. Potom potrieme bielkom a po polhodinovom odpočinku pečieme vo vyhriatej rúre.