Čerstvé bylinky v kuchyni
Jedlá budú oveľa chutnejšie, chuťovo bohatšie, ak ich dochutíme čerstvými zelenými bylinkami. Bez ohľadu na to, čo varíme alebo pečieme, pozdvihnú čas strávený v kuchyni do úplne inej dimenzie.

Bylinkové záhradky založili už starovekí Rimania, kde pestovali rôzne rastliny, ktoré sa potom používali v kuchyni – kôpor, koriander, petržlen, fenikel, rozmarín a mnohé ďalšie. Bylinky potrebujú iba slnečné svetlo a kyprú, dobre priepustnú pôdu. Stačí malá záhradka alebo balkón, aby sme mali bylinky po celý rok. Najlepšie ochutia jedlo, ak sa používajú čerstvé, ale dajú sa aj zmraziť či sušiť. A ak chceme niečo naozaj špeciálne, pripravme si z nich koreninový olej!
Bazalka, základné stredomorské korenie
Foto: unsplash
Jednou z najznámejších bylín je bazalka, ktorá má rada vlhkú pôdu bohatú na živiny. Je to rastlina náročná na vodu, čím viac slnečného žiarenia dostáva, tým vyšší je obsah silice v jej listoch. Bazalka je vhodná do sladkých aj slaných jedál. Obzvlášť dobre harmonizuje s paradajkami, šalátmi, rybami a akýmkoľvek druhom mäsa. Väčšinou sa používa do stredomorských jedál, omáčok na cestoviny alebo pestá. V neposlednom rade je to liečivá rastlina – napomáha tráveniu, pôsobí upokojujúco na žalúdok a pôsobí antisepticky.
Majorán záhradný
Majoránku poznáme aj pod menom pamajorán obyčajný. U starých Grékov to bola Aphroditina rastlina, symbolizujúca šťastie. Ak ho používame ako čerstvú bylinku, má sladkú, korenistú chuť. Bylinka je najlepšia čerstvá, ale aj po sušení si zachováva svoju arómu. Listy majoránky sú vynikajúcim korením na hydiny, ryby, diviny, ale sú vhodné aj na dochutenie polievok, zeleniny a paštét. Dá sa z nej pripraviť aj liečivý čaj, ktorý obzvlášť dobre pôsobí pri žalúdočných problémoch, bolestiach hlavy a kašli.
Petržlenová vňať
Petržlenová vňať je najobľúbenejšou bylinkou, ktorá sa spomína aj v starých kuchárskych knihách. Prvýkrát sa objavil v jedle Rimanov. Poznáme dva druhy petržlenu: koreňový petržlen, z ktorého sa používa najmä koreň, a petržlenová vňať, ktorá sa pestuje pre chutné zelené listy. Jej svieža chuť jedlo zvýrazňuje, no do jedla ho stačí pridať až na konci varenia. Dá sa dobre zmraziť a možno ju konzervovať v malých pohároch navrstvenú so soľou. Je dôležitou prísadou do mäsových a zeleninových polievok, ale výborne sa hodí aj do mäsových plniek, vaječných jedál a šalátov. Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou sú na jar neprehliadnuteľnou prílohou!
Vždyzelený rozmarín
Foto: unsplash
Čerstvé alebo sušené listy rozmarínu sa používajú na dochucovanie jedál z jahňaciny, diviny a hydiny. Pre svoju prenikavú vôňu sa do jedla pridáva len v malom množstve. Okrem mäsových a zeleninových jedál môžeme rozmarínom dochutiť aj chlebové cesto a vaječné jedlá. Môžeme z neho pripraviť bylinkové maslo, dochutiť ovocné šaláty, ale vzrušujúcu vôňu dodá aj dezertom ako sú crème brûlée, mliečne šodó, zmrzliny.
Šalvia, korenie múdrosti
Foto: Pixabay
V starovekom svete šalvia symbolizovala dlhý život, starí Gréci a Rimania ju považovali za rastlinu múdrosti a sofistikovaného myslenia. Je nepostrádateľnou ingredienciou talianskych paradajkových omáčok a obľúbeným korením v rôznych rizotách. Skvele sa hodí ku všetkým druhom mäsa, no používa sa aj na dochutenie polievok a mäsových ragú. V medicíne sa využíva predovšetkým pre svoje antiseptické a protizápalové účinky, ale je bežnou zložkou aj parfumov a kozmetiky.