Ovocné polievky
Ovocná polievka je obľúbeným jedlom vo viacerých krajinách sveta. Švédi ju pripravujú z čučoriedok, zatiaľ čo v maďarskej verzii tejto polievky nájdete čerešne. V Poľsku sa ovocná polievka zvyčajne pripravuje z bobuľového ovocia. Môže sa podávať teplá alebo studená a tiež ako dezert. V letných horúčavách určite dobre padne a je plná vitamínov.

Ovocná polievka je vynikajúci spôsob, ako si užiť leto. Ak robíte grilovačku alebo letnú rodinnú oslavu, výhodou týchto polievok je, že si ich pripravíte v predstihu. Na jej prípravu môžete použiť čerstvé aj mrazené ovocie. Navyše jej príprava nezaberie veľa času. Tieto polievky majú krásne farby, čo určite ocenia aj tí najmenší.
Polievka z červeného a žltého melóna
Foto: unsplash
Na prípravu melónovej polievky vám postačia len štyri ingrediencie. Príprava zaberie len niekoľko minút. Zmiešajte štyri šálky nakrájaného červeného melóna, dve lyžičky citrónovej šťavy, jednu lyžicu čerstvo nasekanej mäty a lyžicu medu. Ingrediencie spolu rozmixujte dohladka a odložte minimálne na dve hodiny do chladničky, aby sa všetky chute rozvinuli a spojili. Na polievku zo žltého melóna pridajte k melónu dve šálky pomarančového džúsu, lyžicu limetkovej šťavy a štipku mletej škorice. Dokonale sa ku nej hodia figy.
Broskyňová polievka s kozím syrom
Foto: Pexels
Štyri čerstvé broskyne cez noc marinujte so sušenými marhuľami, medom, octom a olivovým olejom a potom zmes rozmixujte na pyré. Pridajte nakrájanú uhorku, žltú papriku a kozí syr. Keďže odrody broskýň môžu mať niektoré viac kyslé a niektoré viac sladšie, dochuťte ich balzamikovým octom podľa seba. Vmiešajte štipku soli a pridajte cesnak. Ak sa vám polievka zdá príliš hustá, pridajte vodu. Nechajte ju cez noc odpočinúť v chladničke. Podávať ju môžete s opečeným chlebom alebo krutónmi. Ozdobiť môžete so zvyškami papriky a uhorky.
Jahodová polievka
Foto: unsplash
Veľmi osviežujúca polievka na schladenie počas horúcich letných dní. Výborné využitie práve teraz, keď je záhradách záplava jahôd. Chuť vína je v tejto polievke dôležitá, takže na ňom určite nešetrite. V malom hrnci zmiešajte víno s cukrom a priveďte do varu. Povarte 5 minút a nechajte vychladnúť. Jahody s vínom rozmixujte v mixéri alebo kuchynskom robote. Keď bude zmes hladká, vmiešajte pomarančový džús. Pred podávaním nechajte vychladnúť aspoň 3 hodiny.