Ovocie z rajskej záhrady
Spolu s olivovníkom je figovník jednou z najstarších rastlín pestovaných ľudstvom. Táto prastará rastlina dostala dôležitú úlohu už v Tóre, stačí si spomenúť na odev Adama a Evy z figových listov. Pochádza z Blízkeho východu, kde archeológovia v údolí rieky Jordán našli 11000 rokov staré zvyšky figovníkov, ktoré boli rozmnožené ľudským zásahom.

Platón považoval figy za dokonalú potravu pre športovcov, preto bolo zakázané prevážať ich z Atén do iných gréckych štátov, aby sa k nim olympijskí súperi nedostali. Kvalitné čerstvé ovocie bolo pre Rimanov drahým luxusným tovarom. Podľa hinduistov je figovník posvätným stromom, ktorým bohovia dali ľuďom vedomosť a budhisti ho rešpektujú, pretože Budha pod figovníkom dosiahol osvietenie. V teplejších regiónoch Slovenska je tiež možné dopestovať bohatú úrodu. Čerstvá figa sa hodí k sladkým aj slaným jedlám, výborne ladí s rozmarínom a tymianom, kým s balzamikovým octom tvorí výbornú dvojicu do šalátov.
Morčacie prsia plnené figami v orechovom kabáte
Foto: Shutterstock
Morčacie prsia umyjeme, nakrájame a naklepeme. Dochutíme soľou a necháme odležať. Medzitým očistíme figy a nakrájame ich na štyri rovnaké časti. Nakrájané figy poukladáme na plátky mäsa, zvinieme a spojíme špajdľou. Mlieko zmiešame s vajcom a soľou. Do strúhanky pridáme mleté vlašské orechy a premiešame. Mäso obalíme najskôr v múke, potom vo vajci a nakoniec v orechovej strúhanke. Vyprážame na rozpálenom oleji. Pred podávaním vyberieme špajdle, plátky prekrojíme na polovice a podávame s varenými zemiakmi alebo ryžou.
Figové sufle
Vajíčka oddelíme, žĺtky vymiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a mäkkým maslom. Figy nakrájame na malé kúsky a vmiešame ich do vaječnej zmesi. Primiešame múku a tuhý sneh z bielkov. Opatrne premiešame a lyžicou plníme hmotu do porcelánových foriem vymastených maslom a vysypaných múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre. Pri podávaní ozdobíme nakrájanými figami.
Domáci figový džem
Umyté a nakrájané figy zalejeme studenou vodou, pridáme škoricu, vyškrabané semienka z vanilkového struku a vanilkový struk tiež. Všetko povaríme, pretlačíme pučidlom na zemiaky. Pridáme cukor a varíme na miernom ohni do zhustnutia. (Bude to dokonalé aj bez pridaného cukru!) Odstránime vanilkové struky a škoricu a figy rozmixujeme na pyré tyčovým mixérom. Nakoniec pridáme trochu citrónovej šťavy a prevaríme. Pripravený džem nalejeme do pohárov, uzatvoríme a necháme vychladnúť na suchom mieste.
Figové čatní s tymianom a balzamikovým octom
Figy nakrájame na malé kúsky a cibuľu najemno a vložíme ich do hrubostennej nádoby. Pridáme nastrúhaný zázvor, trstinový cukor, pár vetvičiek tymianu, balzamikový ocot, škoricu a trochu soli. Varíme na miernom ohni, kým úplne nezhustne. Počas varenia niekoľkokrát opatrne premiešame. Keď je čatní hotové, vyberieme z neho škoricu a vetvičky tymianu a vložíme ho do zaváracej nádoby. Môžeme uchovávať v chladničke celé mesiace a je vynikajúcim doplnkom k syrovým tanierom.