Rýchla večera s čerstvou zeleninou
Trhy sú asi najzaujímavejšie na začiatku leta, keď je na výber veľa zeleniny a ovocia. Čerstvá zelenina sa môže použiť na prípravu chutnej, zdravej, ale sýtej večere, ktorú možno rodine ponúknuť každý deň.

Skvelými ingredienciami na rýchle letné večere sú hrášok, špargľa, špenát a nové zemiaky, ktoré sa k sebe nielen dokonale hodia, ale aj veľmi dobre dopĺňajú. Môžeme ich meniť toľkými spôsobmi, že konečný výsledok skutočne závisí len od našej predstavivosti. Tu je niekoľko tipov!
Opekané nové zemiaky so zelenou špargľou
Foto: bouchees-doubles.com
Nové zemiaky umyjeme a prekrojíme na polovice. Tvrdé, drevnaté časti špargle odlomíme a nakrájame na kúsky. Do veľkej panvice nalejeme olivový olej, zmes provensálskeho korenia, balzamikový ocot a soľ, pridáme nové zemiaky a dôkladne premiešame, aby olejová omáčka pokrývala zemiaky všade. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút, potom pridáme špargľu a ešte trochu olivového oleja. Vložíme ho späť do rúry na niekoľko minút. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti, pokvapkáme ešte trochou balzamikového octu a nakoniec ozdobíme nakrájanou pažítkou a jej kvetmi.
Chrumkavá špargľa v pivnom ceste
Foto: Femina.hu
Špargľu očistíme a vhodíme do vriacej vody. Pridáme cukor a soľ. Varíme desať minút, potom vodu zlejeme a špargle utrieme dosucha. Špargľa je dobrá, keď už nie je tvrdá, ale ani veľmi mäkká. Na pivné cesto dáme múku do misky, pridáme vajce a toľko piva, aby sme získali husté palacinkové cesto. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Špargľu namáčame do zmesi a opečieme na rozpálenom oleji do červena. Ak ich chceme pripraviť v rúre, špargle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry. Na dip zmiešame majonézu, citrónovú šťavu, nasekané čili a prelisovaný cesnak a podávame so špargľou.
Špagety so zeleným hráškom
Foto: piccolericette.net
Na olivovom oleji orestujeme prelisovaný cesnak a slaninu nakrájanú na kocky alebo pásiky. Pridáme zelený hrášok a spolu podusíme, potom obohatíme trochou smotany na varenie, ale môžeme primiešať aj trochu masla. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Medzitým si uvaríme špagety, precedíme a pridáme k zmesi so zeleným hráškom. Opečieme ešte trochu a podávame posypané veľkým množstvom strúhaného parmezánu.
Blesková cestovinová misa so špenátom a hráškom
Foto: 21napalatt.hu
Uvarené cestoviny precedíme a z vody odložíme jednou naberačkou. Na olivovom oleji orestujeme cesnak, pridáme špenát a zelený hrášok. Dochutíme soľou a korením. Pridáme odloženú vodu z varenia a privedieme do varu. Nakoniec pridáme uvarené precedené cestoviny a ešte pár minút zohrievame, potom podávame. Pri podávaní jedlo môžeme ešte viac spríjemniť čerstvými zelenými bylinkami, ale môžeme ho podávať aj so strúhaným parmezánom.
Petržlenové nové zemiaky so zeleným hráškom a reďkovkami
Foto: izeselet.hu
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme predvarené, nakrájané nové zemiaky a surové reďkovky nakrájané na kúsky. Dochutíme soľou a korením, a keď sú zemiaky a reďkovky opečené, pridáme zelený hrášok a nasekanú petržlenovú vňať. Pri podávaní posypeme sezamovými semienkami.