Naštartujte látkovú premenu po zime so špargľou a artičokmi
Po zime v máji vybiehame na výlety, na hory, na bicykle či do záhradiek a na čerstvý vzduch. Telo je často ešte akési spomalené a chýba mu to správne odľahčenie na fungovanie väčším tempom. Po zime sa musí prečistiť a jarné sezónne zeleniny ako artičoky a špargľa vám k tomu perfektne pomôžu.

Medzi prvé jarné zeleniny na pultoch predajní sa radia aj tie, po ktorých možno po očku poškuľujete, ale nikdy ste si netrúfli ich kúpiť. Vyzerajú zvláštne, nie sú pre našu kuchyňu typické, no keď prekonáte psychické bariéry, dostanete do tela presne to, čo na jar potrebuje. Obe totiž spája množstvo telu prospešných látok a fakt, že podporujú látkovú výmenu.
Špargľa – jarná trikolóra
V nemecky hovoriacich krajinách je najbežnejšia biela špargľa, ktorá sa pestuje bez prístupu svetla, a teda jej chýba chlorofyl. Pri jej nákupe dbajte na to, aby vždy bola pružná, že by takmer pukla a v chladničke ju skladujte vo vlhkej utierke maximálne tri dni. Jej najtypickejším receptom je olúpať ju od vrchnej drevnatej časti a uvariť ako krémovú polievku.
Zelená špargľa obsahuje ešte viac výživných látok a užijete si ju po varení vo vode zavinutú do schwardzwaldskej alebo inej sušenej šunky s natvrdo uvareným vajíčkom, či s holandskou omáčkou. Fialová špargľa obsahuje ešte viac fytochemikálií na boj proti rakovine a v Európe je populárna najmä v Taliansku.
Bez ohľadu na to, po ktorej špargli siahnete, po jej zjedení budete mať lepší cholesterol, krvný tlak aj látkovú výmenu. Je protizápalová, odvodňuje, čím očisťuje telo a pomáha pri infekciách močových ciest. Obsahuje veľa vitamínov, medzi inými aj vitamín E pre imunitu a kyselinu listovú, je tiež afrodiziakum a účinná je aj v boji s nafukovaním.
Ak si chcete za špargľou urobiť kulinársky výlet, odporúčame špargľové variácie, ktoré počas mája nájdete v Ponteo Activity Parku v Rusovciach pri Bratislave.
Artičoka – stredomorská jednoduchosť
Foto: unsplash
Artičoka je pôvodom zo severnej Afriky a v stredomorskej kuchyni je asi taká bežná ako u nás karfiol či brokolica. Je výborná, lebo podporuje tvorbu žlče a detoxikuje pečeň. Pôsobí tiež protialergicky, čo v začínajúcej peľovej sezóne ocenia mnohí. Pomôže vám aj pri liečbe ekzémov, podporuje tvorbu tráviacich enzýmov v pankrease, zlepšuje trávenie a látkovú premenu.
Na pultoch supermarketov ju nájdete ešte zriedkavejšie než špargľu. Ak na ňu narazíte, neváhajte ju vyskúšať. Stačí odstrániť tvrdé vonkajšie listy a po uvarení vo vode ju na plechu upiecť spolu s maslom, citrónovou šťavou a zapiecť so syrom. Najčastejšie sa varí, aby poslúžila ako lyžička. Uvarené listy artičoky sú skvelými naberačkami na najrôznejšie dipy a omáčky, a teda skvelý spôsob, ako prekonať čakanie na ogrilované jedlo počas vašich prvých tohtoročných grilovačiek. A ak si chcete dať artičoky v reštaurácii, siahnite v najbližšej pizzerii po pizze, na ktorú ste vždy tak trochu pozerali s nedôverou - po tej s artičokmi. A možno vás milo prekvapí aj svojou chuťou.