Špenátová sezóna v plnom prúde
Špenát je jedným z najpopulárnejších listových zelenín, ktorý sa konzumuje takmer na celom svete. Hoci sa mnohým nepáči jeho charakteristická, mierne kyslo-trpká chuť podobná tráve, je taký bohatý na vitamíny, antioxidanty a minerály, že by bolo hriechom túto všestrannú super zeleninu vynechať zo svojho jedálneho lístka.

Špenát posilňuje imunitný systém, je výborným zdrojom železa a flavonoidy v ňom neutralizujú škodlivé účinky voľných radikálov. Pre nízky obsah kalórií je to jedna z najobľúbenejších potravín pre ľudí s diétnym režimom. Môže byť konzumovaná surová, no svoju typickú „zelenú“ chuť naozaj splní minútka tepelnej úpravy v horúcej vode.
Príprava špenátu
Foto: unsplash
Špenát je zelenina veľmi citlivá na teplo, ktorá pri prevarení rýchlo stráca obsah živín. Minútová tepelná úprava znižuje množstvo oxalátov a pomáha zvýrazniť príjemne jemnú charakteristickú chuť zeleniny, a aj listy si zachovajú svoju žiarivú zelenú farbu.
Zelené smoothie
Tento nápoj so surovým špenátom a ovocím je veľmi dobrým štartérom dňa. Špenát a kokosovú vodu dôkladne rozmixujeme v mixéri. Pridáme banán, ananás a miešame na krémovú konzistenciu. Takto pripravené smoothie dáme do pohárov a navrch posypeme ľanové semiačka.
Bulgurový šalát s baby špenátom
Foto: Les Vagabondages de Vi@ne
Bulgur uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť. Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu podusíme na horúcom olivovom oleji. Ošúpaný cesnak nastrúhame, pridáme očistené špenátové listy a krátko podusíme. Pridáme k vychladnutému bulguru, premiešame s trochou (alebo veľa) na kolieska nakrájanou jarnou cibuľkou a nakoniec dochutíme čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou. Dobre premiešame a podávame posypané semiačkovou zmesou.
Kuracie prsia so syrom a špenátom
Kuracie prsia v strede prekrojíme na polovicu, osolíme a okoreníme. Smotanový syr zmiešame s umytým špenátom a nakrájanou šunkou. Takto urobenú plnku dáme na kuracie prsia, ktoré zvinieme, ale labužníci ich môžu obaliť aj v slaninke. Rolky vložíme do pekáča, podlejeme trochou vody, prikryjeme alobalom a dusíme 40 minút. Potom odstránime alobal a pečieme ďalších 20 minút. Hotové kuracie prsia podávame s ryžou alebo varenými zemiakmi.
Špenátové palacinky s feta krémom
Špenátové listy umyjeme, uvaríme v osolenej vode a nakoniec rozmixujeme na pyré tyčovým mixérom. Na palacinkové cesto zmiešame múku, mlieko, vajce, soľ, trochu vody a olivový olej. Dochutíme čiernym korením a muškátovým orieškom, nakoniec vmiešame špenátové pyré a z cesta upečieme palacinky bežným spôsobom. Na krém vidličkou rozdrvíme syr feta, zmiešame s kyslou smotanou, smotanovým syrom a nastrúhaným cesnakom, ale môžeme pridať aj čerstvú mätu. Osolíme, okoreníme a krémom naplníme palacinky, ktoré zvinieme do rolky.
Špenátovo-syrové batôžteky
Na troche oleja podusíme očistený špenát. Dochutíme soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a strúhaným cesnakom. Pridáme nastrúhaný alebo nakrájaný syr a odstavíme z ohňa. Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na rovnaké štvorce. Do stredu štvorcov poukladáme kôpky špenátovej hmoty a vytvarujeme z nich batôžteky tak, aby bola plnka trochu viditeľná. V strede stlačíme cesto, potrieme vajcom, posypeme sezamom, ale môžeme dať na nich aj polky vlašského orecha. Batôžteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre.