Teplé a studené prívarky
Prívarok je skutočným žolíkom, pretože sa dá rýchlo pripraviť a nie je veľkou výzvou ani pre začiatočníkov. S dobre zvolenou prílohou z neho môže byť plnohodnotné jedlo, ktorým môžete nasýtiť rodinu.

Prívarky sú typickými jedlami v gastronómii všetkých stredoeurópskych národov – dajú sa pripraviť zo zeleniny aj z ovocia, môžu byť slané aj sladké, môžeme ich podávať studené aj teplé. V skutočnosti si treba dať pozor len na zahusťovanie, ktoré sa dá urobiť zápražkou, zátrepkou, priamo múkou a legírovaním. Dva najčastejšie používané spôsoby zahusťovania sú zápražka a zátrepka, ale najjednoduchšie je, keď je prívarok čiastočne alebo úplne zahustený vlastnými prepasírovanými surovinami. V našom výbere odporúčame prívarky, ktoré sa dajú jesť teplé aj studené.
Zemiakový prívarok
Foto: Sobors.hu
Zemiakový prívarok je etalónom prívarkov – každý ho pozná a takmer každý ho miluje. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Vložíme do väčšej nádoby a zalejeme takým množstvom vody, aby boli zakryté. Dochutíme soľou a korením, pridáme pár bobkových listov a povaríme. Kým sa zemiaky varia, do misy dáme múku a zalejeme takým množstvom mlieka, aby vznikla hodvábna zátrepka bez hrudiek. Keď sú zemiaky už mäkké, pridáme mlieko a za stáleho miešania aj kyslú smotanu. Po niekoľkých minútach pridáme zátrepku, s ktorou prívarok zahustíme tak, aby nezostali žiadne hrudky. Počkáme, kým zovrie, a potom ho odstavíme z ohňa. Môžeme dochutiť čerstvým kôprom a petržlenovou vňaťou, podávame s prílohou alebo bez nej.
Kelový prívarok s perkeltom
Kel umyjeme a nakrájame na pásiky, zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Vložíme ich do hrnca, zalejeme takým množstvom vody, aby boli zakryté, a dáme variť. Dochutíme soľou, korením a rascou. Keď kel a zemiaky zmäknú, pripravíme zápražku. Nakrájaný cesnak zohrievame na troche oleja, potom pridáme múku. Keď má svetlú farbu, posypeme ju mletou červenou paprikou, pripravíme zápražku bez hrudiek a vlejeme do prívarku. Za stáleho miešania varíme, kým bude hotové. Najviac chutí podávané s perkeltom!
Prívarok zo žltého sušeného hrachu
Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troche oleja. Pridáme prelisovaný cesnak, soľ, korenie a podlejeme trochou vody. Pridáme žltý sušený hrach, podlejeme vodou a varíme, kým sa nerozvarí. Múku s trochou červenej papriky rozmiešame v lyžici oleja, aby zátrepka bola bez hrudiek, vlejeme do prívarku a dovaríme. Podávame s opraženou cibuľou a vareným údeným mäsom.
Letný ovocný prívarok
Foto: krisztakonyhja.blogspot.com
Višne a čerešne umyjeme, vykôstkujeme a vložíme ich do misy. Ríbezle tiež umyjeme, bobule odstránime zo stoniek a pridáme ich k ostatnému ovociu. Po prevarení necháme ešte pár minút povrieť, kým čerešne nezmäknú. Jogurt vymiešame s vanilkovým pudingovým práškom a trochou cukru nahladko. Pridáme k ovociu a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Na záver pridáme ešte trochu vanilkovej arómy. Prívarok je veľmi chutný teplý aj studený.