HVIEZDNE POTULKY EURÓPOU: Zažite reštaurácie s Michelinskou hviezdou!
Symbolické porcie, strohé, povýšenecké prostredie a premrštené ceny. O reštauráciách v Michelinskom sprievodcovi panuje veľa predsudkov. Je čas zbaviť sa ich a aspoň raz zažiť tento fenomén na vlastnej koži.

Ikonický knižný gastro sprievodca prináša každoročne zoznam reštaurácií, predstavujúcich naozajstný vrchol kulinárskeho umenia. Podstatou ich filozofie nie je zahnať hlad, ale zanechať v zákazníkoch nevšedný zážitok, ktorý zapôsobí na všetky zmysly. Na pomyselnej michelinskej mape sa nenachádzajú iba reštaurácie ocenené hviezdou, ale aj podniky bez označenia, pýšiace sa výbornou kvalitou. Nájdete tam aj reštaurácie s označením Bib Gourmand, ktoré sa vyznačujú skvelým pomerom ceny a hodnoty. V praxi to znamená výnimočné jedlo za rozumnú cenu.
NOMA***
Reštaurácia Reného Redzepiho je podľa viacerých medzinárodných rebríčkov najlepšou na svete. Dánsky šéfkuchár je považovaný za jedného zo zakladateľov trendu new nordic, akcentujúceho lokálne a sezónne suroviny. Aj vďaka nemu je Kodaň inšpiráciou pre svetovú gastronómiu. V roku 2020 pribudlo k reštaurácii bistro, kde servírujú burgre.
Dánsko, Kodaň, Refshalevej 96
ARPEGE***
Foto: L’Arpège
Pravdepodobne najslávnejšia vegetariánska reštaurácia na svete a, žiaľ, zároveň aj najdrahšia. Šéfkuchár a majiteľ Alain Passard si udržal počas dvoch dekád až tri michelinské hviezdy, jeho podnik patrí nepretržite medzi 50 najlepších na svete. Varia iba zo sezónnych surovín najvyššej kvality.
Francúzsko, Paríž, Rue de Varenne 84
CULLER DE PAU*
Reštaurácia Javiera Ollerosa dostala druhú michelinskú hviezdu pred rokom. Leží zhruba hodinu cesty od mesta Santiago de Compostela na pobreží a riadi sa princípmi udržateľnosti a sezónnosti. Jedným z tajomstiev úspechu je zelenina dopestovaná na vlastných pozemkoch.
Španielsko, Pontevedra, O Grove, lugar Reboredo 73
HIŠA FRANKO**
Foto: Hiša Franko
Pre mnohých cestovateľov je jedinečná reštaurácia šéfkuchárky Any Roš hlavným dôvodom návštevy Slovinska. Podnik v malebnom prostredí dostal prvú michelinskú hviezdu v roku 2020. Slovinka, ktorá patrí medzi kuchárskych samoukov, používa lokálne suroviny, ideálne z okruhu 10 až 15 kilometrov.
Slovinsko, Kobarid, Staro selo 1
SALT*
Foto: Salt Budapest
Salt je unikátnym spestrením maďarskej gastronómie. Szilárd Tóth a jeho tím servírujú vlastný chlieb a maslo ako hlavný chod a na takej úrovni, že si za to vyslúžili michelinskú hviezdu. V degustačnom menu sa však nachádzajú aj známe maďarské špeciality.
Maďarsko, Budapešť, Királyi Pál u. 4.
HARWOOD ARMS*
Foto: Harwood Arms
Poďme na pivo! Obyčajná veta dostala v tomto londýnskom pube úplne iný rozmer. Interiér síce pripomína bežnú krčmu, no tamojšie škótske vajce a krvavé jaternice si podľa sprievodcu zaslúžili michelinskú hviezdu.
Veľká Británia, Londýn, Walham Grove SW6 1QP