Chuťový únik z reality bežných dní: Hauts-de-France 2023
Francúzsko je kulinárskou veľmocou sveta, no tento rok nesie čerešničku na torte: jeho severský región Hauts-de-France bol totiž vyhlásený za Európsky región gastronómie pre rok 2023.

Hauts-de-France, alebo tiež vrch Francúzska, nedostáva toľko pozornosti ako Alpy, Paríž, Azúrové pobrežie či Provensálsko. Najnovší gastronomický titul regiónu to však pomáha zmeniť. Ak cítite, že potrebujete uniknúť z reality bežných dní, vydajte sa na sever Francúzska.
Francúzsky región wellbeingu
Foto: Hauts-de-France Tourisme
Ak by ste si mali Hauts-de-France zapamätať jedným slovom, tak je to wellbeing. Jedno z najkrajších pobreží krajiny sa prelína s hustými lesmi, množstvom parkov a záhrad a práve preto sa sem koncentrujú tí, ktorí ponúkajú svoje služby v oblasti wellness terapií, pobytov v prírode, nachádzaní samého seba a dopriatia si pôžitkov. A to sa týka aj jedla. To čerpá z domácej kuchyne, ktorá varí z miestnych surovín, čo je ocenené na celoeurópskej úrovni.
Európsky región gastronómie pre rok 2023
Po nórskom Trondheime a regióne Trøndelag prevzalo tento rok štafetu mesto Lille ako centrum regiónu Hauts-de-France. Hoci je Francúzsko známe svojou gastronómiou, tento región je prvým oceneným z krajiny. Od konca februára sa v ňom koná množstvo festivalov, trhov, otvorených dverí, výstav, stretnutí pre návštevníkov, ale aj domácich. Na podporu miestneho jedla sa uskutočnil aj rozsiahly prieskum s cieľom zozbierať rodinné recepty a emblematické produkty, ktoré podporia celé podujatie. Výsledkom je kniha La Cuisinerie od šéfkuchára Alexantra Gauthiera, ktorý je oficiálnym ambasádorom tohto európskeho titulu pre Hauts-de-France.
Čo môžete ochutnať v Hauts-de-France
Foto: Hauts-de-France European Region of Gastronomy
Medzi obľúbenými pochúťkami miestnej kuchyne nájdete veci, ktoré tento región vystihujú. Pre blízkosť belgických hraníc sú na stoloch bežné wafle. Tie sú však často urobené na slano a to napríklad so zemiakmi, morskými riasami a mušľami, alebo gofry zo zemiakového cesta s vyšľahanou smotanou. Vyskúšať tu tiež môžete kuracie prsia na masle s mrkvovým pyré a glazovanou mrkvou. More inšpiruje k receptom, ako sú hrebenatky s varenou bielou repou a emulziou z repkového oleja. Vychutnať si však môžete aj morského vlka s mrkvovým pyré, zemiakmi a jesennými hľuzovkami, či netradičnú briošku so zapečeným karfiolom. Francúzsko je krajinou rafinovaných chutí a sever Francúzska vám toto tvrdenie len upevní a pri výlete do Francúzska zaručene objavíte nové kombinácie chutí, čím rozšírite svoj kulinársky svet.