SPOZNAJTE TALIANSKU KUCHYŇU
Keďže je neskutočne rozmanitá, nepodarí sa vám to za jedinú návštevu. Aj v tomto prípade však platí, že čím skôr začnete, tým viac sa naučíte.

Rôznorodosť a pestrosť platí od predkrmov cez hlavné jedlá až po dezerty a nápoje. V zásade platí, že nič nepokazíte, ak si všade dáte miestnu špecialitu. Vyhnite sa pasciam na turistov a vyhľadávajte autentické podniky, kam chodia miestni.
Neapol, Janov, Parma, Sorrento, Rím: Pizza, pesto, parmská šunka, gnocchi, carbonnara, cacio e pepe
Foto: unsplash
Pre Neapol je charakteristická pizza, pre Janov pesto a v Parme si treba dať slávnu sušenú šunku. V Sorrente musíte ochutnať gnocchi, v Ríme carbonara alebo cacio e pepe.
Umbria: talianske rybacie špeciality
Najlepšie špeciality zo sladkovodných rýb vám pripravia v regióne Umbria pri jazere Trasimeno. Porcia tradičnej korenistej rybacej polievky tegamaccio, pripravenej v hlinenej nádobe, silné espreso a výhľad na trblietavú vodnú hladinu sú ideálnou voľbou na nedeľné popoludnie.
Toskánsko: chianti, penne al pomodoro, varené gelato
Foto> unsplash
Pýchou Toskánska je chianti, slávne suché červené víno s ovocnými tónmi. Ochutnajte ho v autentickej reštaurácii v Greve in Chianti. Hodia sa k nemu penne al pomodoro alebo šunkovo-syrový tanier – dokonalá talianska harmónia chutí vás určite očarí. Na rozlúčku s Florenciou si dajte pravé varené gelato na brehu rieky Arno.
Capri: Ravioli capresi a syr caciotta
Miestnou špecialitou Capri je ravioli capresi, ľahké cestovinové jedlo s parmezánom, so zrelým syrom caciotta a s majoránom, ktoré servírujú s paradajkovo-bazalkovou omáčkou.
Juh Talianska: plody mora a ovčí syr pecorino
Foto: unsplash
Okrem morských rýb (frutti di mare) a iných plodov mora grilovaných na otvorenom ohni je skutočným gastronomickým zážitkom južného Talianska aj typický slaný ovčí syr pecorino.
Il caffè e dolce
Foto: Pexels
Po obede musí nasledovať obligátna káva. A keď sa vás čašník spýta: „Dolce?“, nezabudnite, že jedinou správou odpoveďou je: „Si!“ Bola by škoda prísť o vynikajúci dezert.