Pizza bez syra a iné turecké jedlá, ktoré si uvaríte aj doma
Turecká kuchyňa je bohatá na vône, chutné korenie a jedinečné kombinácie ingrediencií. Ich spôsob varenia sa pripája k talianskej, francúzskej a čínskej kuchyni. Preto nie je prekvapením, že sa turecké reštaurácie otvárajú v krajinách po celom svete. Možno ste už tento rok stihli dovolenku v Turecku a podľahli ste voňavým jedlám, ktoré si môžete pripraviť aj doma. Ak toto leto nikam necestujete a máte chuť na autentickú tureckú kuchyňu, tiež ste tu správne.

Svrbia vás chuťové poháriky po niečom novom, inom a lahodnom? Tradičné turecké recepty ponúkajú dokonalú rovnováhu chuťovej komplexnosti. V tomto článku vám predstavíme niekoľko jednoduchých, ale úžasných tureckých jedál, ktoré si môžete vychutnať priamo v pohodlí vášho domova.
Kebab s kuracím mäsom
Foto: Pexels
Kebab je jedno z najznámejších tureckých jedál. Hviezdou tohto receptu je marináda s jogurtovým základom, do ktorej namočíte kuracie mäso nakrájané na malé kúsky spolu s cibuľou a korením. Hotové osmažené mäso vložte do tortilly, prípadne ho podávajte s pitou alebo ryžou a jogurtovou omáčkou.
Turecká musaka
Foto: Pixabay
Toto jedlo je obdoba známej gréckej musaky. Výrazne sa líši od verzie v iných krajinách. Turecká musaka sa pripravuje s vrstvami zemiakov, baklažánu, paradajok, mäsa a bešamelovej omáčky. Pečieme dozlatista a hotovo!
Lahmacun
Foto: Pexels
Už ste niekedy jedli pizzu bez syra? Toto obľúbené pouličné jedlo je turecký typ pizze s tenkým cestom. Stačí naniesť pikantnú zmes z mletého hovädzieho mäsa, cibule, paradajok a korenia. Pečieme v horúcej rúre, kým cesto nezíska zlatistú farbu. Môžete ho posypať petržlenovou vňaťou, prípadne mätou, s plátkom citróna.
Turecký plnený baklažán
Plnený baklažán, alebo karniyarik, nájdete v každej tureckej reštaurácii. Ide o baklažán naplnený zmesou mletého mäsa a následne upečený k dokonalosti. Zatiaľ čo autentický karniyarik je zvyčajne vyprážaný, zdravšou verziou je upiecť ho v rúre. Často sa podáva s ryžou pilaf varenou s maslom a korením.
Baklava
Foto: unsplash
Tento jednoduchý sladký zákusok pripravíte jednoducho len v štyroch krokoch. Baklava je sladké, krehké pečivo nasiaknuté medom a orechmi. Na prípravu budete potrebovať tenké vrstvy cesta, orechy, maslo a med. Vrstvy cesta sa striedajú so zmesou orechov a potom sa upečú dozlatista. Po upečení sa prelejú medom.
S týmito receptami sa môžete vydať na skvelú kulinársku cestu do Turecka priamo z vašej kuchyne. Užite si tieto výnimočné turecké chute a zistíte, prečo je turecká kuchyňa taká obľúbená po celom svete.