Vedcom sa podaril prelomový objav vo svete kávy
Dobrá správa pre milovníkov cold brew.
![cold brew](https://drivemagazine.sk/media-library/cold-brew.jpg?id=52262786&width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C393%2C0%2C393)
V posledných rokoch si čoraz viac ľudí obľúbilo prípravu cold brew a vedci teraz umožnili pripraviť nápoj, ktorého príprava by inak trvala hodiny, za niekoľko minút.
Hoci cold brew nie je žiadnou novinkou, do širokej pozornosti sa dostala až v posledných rokoch. Tajomstvo prípravy tohto druhu kávy spočíva v tom, že sa kávová usadenina namáča v studenej vode alebo vo vode izbovej teploty najmenej 12 a často až 24 hodín.
Výsledkom je jemnejšia káva, ale vďaka dlhému času lúhovania obsahuje viac kofeínu, čo z nej robí ideálneho spoločníka počas horúcich letných mesiacov.
Hoci ju nájdete v kaviarňach, cold brew nie je ľahko dostupná, pretože pol dňa trvajúci proces – aj pri minimálnom množstve – znamená, že ak vám dôjde uvarená káva, ďalšiu dávku zvyčajne pripravíte až na druhý deň.
Aspoň tak to bolo doteraz.
Vedci z Univerzity Nového Južného Walesu v Austrálii však vyvinuli nový proces, ktorý na prípravu studenej odkvapkávanej kávy už za tri minúty.
Foto: Unsplash
Samozrejme, na rozšírenie tejto metódy do kaviarní – nehovoriac o domácom použití – si budeme musieť počkať, pretože kľúč ku krátkej príprave spočíva v ultrazvukovom zariadení. To dokáže rozvibrovať kávu na frekvencii 38,8 kHz a vedci sa domnievajú, že zvukové vlny účinne rozbíjajú čiastočky mletej kávy, čo vedie k intenzívnejšej chuti a zrýchľuje rýchlosť uvoľňovania chutí, vysvetľuje pozadie vývoja First Class.
Proces môže na prvý pohľad znieť veľmi komplikovane, preto výskumníci pracujú na riešení, ktoré je kompatibilné s v súčasnosti používanými kávovarmi na espresso. Ak sa to podarí, príprava kávy za studena by mohla byť možná v každej domácnosti.
Foto: Unsplash
Výskumníci poslali vzorky aj do austrálskeho potravinárskeho združenia, kde testovali trojminútový cold brew a porovnali ho s tradičnou 24-hodinovou verziou. Organizácia dospela k záveru, že trojminútová káva
by mohla poskytnúť arómu, textúru, chuť a dochuť tradičného studeného varenia.
Jediným rozdielom bolo, že nápoj výskumníkov bol o niečo horkejší, než na aký ste zvyknutí z priemernej cold brew kávy.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.