Svätomartinské pochúťky
Vedeli ste, že tradícia jesenných husacích hodov je spojená s človekom, ktorý nechcel robiť kariéru?

Reč je o svätom Martinovi, preslávenom svojou dobrotivosťou a zázrakmi, ktorý sa narodil v 4. storočí v Savarii (dnešné Szombathely) v panónskej provincii Rímskej ríše. Medzi ľuďmi bol mimoriadne obľúbený, už za svojho života bol považovaný za svätca. Keď ho proti svojej vôli zvolili za biskupa v Tours, radšej sa schoval do chovu husí, aby ho nenašli. Podľa legendy ho však husi zradili gagotaním, a tak sa svätý Martin nevyhol svojmu osudu: bol vysvätený za biskupa a na jeho počesť bola usporiadaná verejná slávnosť s pečenou husou a vínom.
Svätomartinská husacia polievka
Očistené husacie drobky dáme variť v studenej vode. Penu vyberieme, pridáme cibuľu, cesnak, celé čierne korenie a soľ. Polievku ďalej varíme na miernom ohni. Medzitým si očistíme mrkvu, petržlen, papriku a zeler, a zeleninu pridáme do polievky. Keď je mäso mäkké, polievka je hotová. Cestoviny uvaríme v osolenej vode, scedíme, dáme do polievkovej misy a polievku na ne precedíme. Uvarené mäso podávame k polievke.
Chrumkavá pečená hus s cibuľovými zemiakmi
Husacie stehná potrieme lístkami tymianu, potom dochutíme soľou a korením. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista a do chrumkava. Nakrájané jablká dáme do inej panvice, pokvapkáme trochou medu a vložíme do rúry k husacím stehnám. Kým sa pečie hus a jablká, pripravíme si zemiakovú kašu s cibuľou. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme. Pridáme k precedeným zemiakom a pretláčame ich. Môžeme dochutiť mletým muškátovým orieškom, soľou a korením podľa chuti. Vyprážané husacie stehná podávame so zemiakovou kašou a pečenými jablkami.
Lahodná husacia pečienka
Foto: Streetkitchen.hu
Husaciu pečeň namočíme do mlieka a dáme do chladničky. Pol hodiny pred pečením vyberieme z chladničky a papierovou utierkou zotrieme mlieko. V hrnci rozohrejeme masť a vložíme pečeň. Pri nízkej teplote pečieme desať minút, potom obrátime, pridáme cesnak a rozpolenú cibuľu a prikryté pečieme ďalších desať minút. Vložíme ich do teplovzdornej misy a na vrch nalejeme masť. Po vychladnutí uložíme do chladničky. Podávame s čerstvým chlebom a fialovou cibuľkou.