Tajomstvom dokonalého hovädzieho perkeltu môže byť jednoduché korenie
Ale doteraz ste ním radšej ochucovali varené víno.
![Tajomstvom dokonalého hovädzieho perkeltu môže byť jednoduché korenie](https://drivemagazine.sk/media-library/image.webp?id=51023038&width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C0%2C0%2C0)
Keďže v našich receptoch figuruje škorica takmer vždy s cukrom alebo medom, sme náchylní vnímať ju ako sladké korenie, hoci sama osebe určite nie je sladká. Jej charakteristickú a ľahko rozpoznateľnú chuť označujeme ako zemitú alebo údenú a to ju robí dokonalou k takmer akémukoľvek červenému mäsu, hlavne k dobrému hovädziemu perkeltu.
Aj keď škoricu považujeme často za korenie do sladkých nápojov, koláčov a pekárenských výrobkov, oplatí sa trochu vystúpiť z tohto rozmýšľania – dajte jej šancu, aby ukázala, čoho je schopná v slaných, výživných jedlách. Pri slávnostných príležitostiach môžete niektorými koreninami veľmi jednoducho ozvláštniť aj červené mäsá, pretože dodajú jedlu hĺbku svojou intenzívnou, už takmer štipľavou arómou podobne, ako čierne korenie. Túto vlastnosť žiaľ dosť potlačí cukor.
Podľa Daily Meal je v gastronómii iných krajín už dávno osvedčeným korením v mäsových jedlách práve škorica – stačí keď spomenieme indickú alebo severoafrickú kuchyňu. Je základnou súčasťou v jedlách pripravených z hovädzieho mäsa v Maroku, ale takisto ju nájdete aj v indickej garam masale, kde je geniálna s pečeným baraním mäsom.
Marocké tajine
Foto: Shutterstock
V technikách spomenutých krajín je spoločným menovateľom, že škoricu nikdy nepoužívajú samostatne. Čím viac rôznych korenín použijete spolu s ňou, tým bude chuť jedál hlbšia tým, že navzájom zosilnia svoje účinky. Dobrým doplnkom ku škorici je zázvor, rasca a kardamón – ak aj z týchto korenín trochu pridáte ku hovädziemu perkeltu, ich vlastnú chuť veľmi nebudete cítiť, ale o to koncentrovanejšiu chuť bude mať škorica.
Ak by ste chceli pripraviť nejaké pečené červené mäso, napr. bôčik, jednoducho ho potrite omáčkou pripravenou zo škorice, zázvoru a čierneho korenia. Ak by ste chceli vytuningovať hovädzí perkelt, pridajte k nemu pár kusov celej škorice a trochu čerstvého zázvoru – výsledok dá tomuto klasickému jedlu garantovane novú dimenziu.
Foto: Shutterstock
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.