Ušúľajte sa k novým chutiam! Šúľance na moderný spôsob
Jednoduché a všestranné. Také sú zemiakové šúľance.
![Ušúľajte sa k novým chutiam! Šúľance na moderný spôsob](https://drivemagazine.sk/media-library/image.jpg?id=52297842&width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C199%2C0%2C199)
Tradične sa ponúkajú so strúhankou, orechmi alebo makom a maslom, lebo naši predkovia nemali toľko možností, ako máme dnes my. Prečo by sme však dobrý základ neskúsili obohatiť o niekoľko kreatívnych alternatív? Aj slovenská gastronómia sa môže vyvíjať, skúste inšpirácie na trochu iné šúľance. Niekedy stačí, aby ste ku klasickým makovým šúľancom pridali maliny alebo čučoriedky a lístky mäty, no môžete do toho ísť aj oveľa odvážnejšie.
Základný recept na šúľance
Najskôr si pripravíme základné šúľance, ktoré potom môžeme obmieňať rôznymi príchuťami podľa nasledujúcich receptov.
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- soľ podľa chuti
Postup:
Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, potom ich ošúpte a ešte teplé pretlačte cez lis na zemiaky. Do pretlačených zemiakov pridajte múku (ak chcete oveľa viac minerálov, vitamínov a vlákniny tak celozrnnú), vajce a štipku soli. Všetko dobre premiešajte a vypracujte hladké cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na hrúbku približne 1 cm a nakrájajte na malé kúsky alebo formujte valčeky/šúľance. Uvarte šúľance v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové. Vyberte ich dierovanou lyžicou a odkvapkané preložte do misy.
Teraz, keď máme pripravené základné šúľance, poďme si ich ochutiť netradičnými spôsobmi.
Šúľance s pestom
Veľmi jednoduchý spôsob, ako si šúľance urobiť zdravšie je pridať do nich pesto. Môže byť kúpne bazalkové, alebo si urobte domáce – zmixujte petržlenovú vňať, repkový olej, cesnak, vlašské orechy, nastrúhaný syr a štipku soli. Alebo skúste pesto z medvedieho cesnaku. Jednoducho premiešajte a podávajte.
Karamelové šúľance
Na panvici rozpustite 100 g cukru na stredne silnom ohni, až kým nezačne karamelizovať a získa zlatohnedú farbu. Pridajte 50 ml smotany (opatrne, bude to prskať) a miešajte, kým nevznikne hladká karamelová omáčka.
Zmiešajte šúľance s karamelovou omáčkou a ihneď ich posypte hrubou morskou soľou, ktorá vyváži sladkosť karamelu.
Šúľance so syrom brie a medom
Foto: Unsplash / Charlie Solorzano
Rozložte kúsky 150 brie syra nakrájaného na malé kúsky medzi horúce šúľance, aby sa začal pomaly topiť. Polejte šúľance 4 lyžicami medu a posypte hrubo mletým čiernym korením pre trochu pikantnosti.
Šúľance s jablkovou-škoricovou omáčkou
Na panvici roztopte 50 g masla, pridajte 2 veľké jablká nakrájané na kocky, 3 lyžice cukru a 2 lyžičky mletej škorice. Opekajte jablká približne 5 minút, kým nezmäknú a nevytvoria škoricovo-jablkovú omáčku. Zalejte šúľance jablkovou omáčkou a môžete posypať ešte trochou škorice.
Každý z týchto receptov dodáva šúľancom nový rozmer a premení ich z tradičného jedla na vzrušujúci gurmánsky zážitok. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové chute svojich obľúbených jedál!
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.