Horúce vianočné nápoje, ktoré zahrejú
So zimným obdobím prichádza aj chladnejšie počasie, keď skôr siahneme po niečom teplom, čo nás zahreje. S blížiacimi Vianocami sa plnia lyžiarske svahy a ľudia navštevujú svojich blízkych. Skúste tento rok prekvapiť niečím iným ako vareným vínom, punčom a horúcou čokoládou. Tieto recepty na horúce sviatočné nápoje zahrejú vaše vnútro a potešia vašich blízkych.

Bomba z Talianska: Bombardino
Bombardino pozná asi každý lyžiar. Ide o dokonalý taliansky zimný kokteil vyrobený z kombinácie brandy, vaječného likéru, šľahačky a škorice. Podľa legendy Bombardino vytvoril mladý muž z prístavného mesta Janov, ktorý sa rozhodol opustiť more a žiť v talianskych Alpách. Po rokoch strávených v pechote si otvoril lyžiarsku chatu v Lombardii. Jedného dňa sa štyria lyžiari ukryli do jeho chaty pred snehovou fujavicou a hľadali niečo teplé, čo by ich rýchlo zohrialo. Chatár im zmiešal mlieko, whisky a zabaglione (puding na báze vajec) a priviedol ingrediencie takmer k bodu varu. Jeden z lyžiarov vyskúšal tento nápoj a zvolal: „ Accidenti! È una bomba !“ "Sakra! To je bomba!" Odvtedy sa recept zdokonalil a dnes neodmysliteľne patrí na lyžiarske svahy, no vy si ho môžete pripraviť aj doma. Na jednu porciu budete potrebovať 1 dcl vaječného likéru zohriateho na 80 stupňov, do ktorého postupne primiešate 0,4 dcl brandy alebo whisky. Keď sa spoja, nalejte ich do skleneného hrnčeka, bohato dozdobte šľahačkou a posypte škoricou.
Horúca čokoláda s írskym likérom
Foto: unsplash
Lahodné spojenie horúcej čokolády a írskeho likéru so šľahačkou sa veľmi rýchlo zaradí medzi vášho obľúbeného spoločníka počas dlhých, chladných večerov. Na dve porcie budete potrebovať 100 g čokolády, ktorú roztopíte na miernom ohni s 1 polievkovou lyžicou masla a 100 ml smotany na šľahanie. Keď je čokoláda horúca, prilejte írsky likér. Následne pridajte balíček vanilkového cukru a 300 ml mlieka. Všetko spolu poriadne premiešajte a môžete servírovať do pohárov. Na zdobenie použite šľahačku a polámané sušienky. Ak budete mať chuť na zmenu, vyskúšajte tento lahodný nápoj pripraviť aj z bielej čokolády. Namiesto mlieka môžete použiť šľahačkovú smotanu. Na ozvláštnenie chute pridajte mätu alebo mätový likér.
Mandľovo-hruškový mušt
Foto: Pexels
Príprava tohto muštu síce trvá dlhšie, ale výsledok bude stáť za to. Môžete sa oň navyše podeliť s deťmi, pokiaľ si alkohol necháte len na dávku pre dospelých. Budete potrebovať 2 litre hruškovej šťavy, 1 badián, 3 celé škorice, 12 klinčekov, kúsok čerstvého zázvoru a ¼ šálky hnedého cukru. Všetky ingrediencie zmiešajte a varte pri nízkej teplote štyri hodiny. Pre alkoholovú verziu pridajte jednu šálku amaretto likéru a jednu šálku koňaku.