Hotdog: všade iný, vždy obľúbený
Hoci pôvodnou domovinou hotdogu je Severná Amerika, zakrátko sa rozšíril do celého sveta.

Párok v rožku totiž kombinuje rýchlu a jednoduchú prípravu s vysokou výživovou hodnotou a skvelou chuťou. K tomu treba pripočítať komfortné držanie v ruke. Výsledkom je celosvetová popularita hotdogu, ktorý sa dočkal skutočne bláznivých variácií.
NÓRSKO: PÁROK V LOKŠI
Všetci poznajú párok v rožku, no len Norí majú párok v lokši. Na prípravu tamojšieho polse med lompe sa používa tenká placka zo zemiakového cesta. Pre obyvateľov hlavného mesta predstavuje najlacnejší a najbežnejší fast food. Milujú ho dospelí aj deti, a preto nesmie chýbať na takmer žiadnej detskej oslave v Osle. Nóri majú pre svoju variáciu hotdogu dokonca aj špeciálny deň. Národný deň polse oslavujú 17. mája. Najjednoduchšiu verziu dopĺňa klasická horčica alebo kečup a stojí okolo dvoch eur. Kto má chuť na zmenu, môže si k polse pridať slaninu, čili, strúhaný syr či krevetový šalát.
JUŽNÁ KÓREA: PÁROK V HRANOLČEKOCH
Pracovné dni v uliciach juhokórejských miest bývajú hektické. Kórejčania preferujú rýchly obed, a preto často siahnu po tokkebi. Nájdete ho len v pouličných stánkoch a servíruje sa na paličke. Párok je v tomto prípade vysmažený v cestíčku, ktorého súčasťou sú – veľmi netradične – nasekané hranolčeky. Stále však spĺňa základné požiadavky – lacné, rýchle, chutné a jednoducho nositeľné pouličné jedlo.
BRAZÍLIA: PÁROK SO VŠETKÝM
Hotdog ako hostina? Za týmto gastronomickým zážitkom sa budete musieť vypraviť do Brazílie. Predstavte si, ako po celodennom spoznávaní Rio de Janeira narazíte podvečer na stánok s nápisom Completo hot dog a cenovkou jeden dolár. Vo finále však dostanete podstatne viac než len párok v rožku. Completo obsahuje aj mleté hovädzie mäso, papriku, paradajky, cibuľu, kukuricu, hrášok, syr, nastrúhanú mrkvu, slaninu, koriander a hranolčeky. Pomyselnou čerešničkou na brazílskej hotdogovej torte je natvrdo uvarené prepeličie vajce. Pripravte si žalúdok a obe ruky.
TAIWAN: PÁROK V RYŽI
Obyvatelia Ázie sú známi tým, že ryžu dokážu zakomponovať prakticky do akéhokoľvek jedla. A hoci sa hotdog s ryžou javí ako čudná kombinácia, na Taiwane na ňu nedajú dopustiť. Na kopčeky ryže rovno zabudnite. Domáci ju spracujú do tvaru pečiva, vďaka čomu taiwansky hotdog na pohľad takmer nerozoznáte od klasiky. Na vrch patrí ľadový šalát, cesnak, dobre osolená zelenina a pre milovníkov pikantných chutí populárne wasabi.
SLOVÁCI SÚ VERNÍ KLASIKE
Obľúbený párok v rožku ma skalných fanúšikov aj na Slovensku. Na čerpacích staniciach Slovnaft sa ich v priemere zje až 11-tisic denne! V ponuke kaviarni Fresh Corner nájdete päť variácii obľúbeného rýchleho občerstvenia: hotdog classic s frankfurtským, so syrovým či s paprikovým párkom a hotdog maxi so štajerskou klobáskou (s bravčovým a hovädzím mäsom) a s klobásou s restovanou cibuľkou. Dokonalý chuťový zážitok je výsledkom pomalého opekania párka či klobásky na grile a jemného zahriatia čerstvého pečiva. Na záver si stačí vybrať zo šiestich omáčok alebo ich kombinácie. Je na vás, či dáte prednosť kečupu a klasickej či francúzskej horčici, alebo vyskúšate netradičný cesnakový, pikantný či korenistý dresing.