Hviezda leta: cuketa
Z hľadiska svojej všestrannosti cuketa vyniká spomedzi zelenín, ktorá môže byť tmavá alebo svetlozelená, žltá alebo dokonca pruhovaná. Môžeme ju pripraviť dusením, variť a vyprážať – je to vynikajúca pochúťka v najrôznejších variantoch.

Cuketa je európska odroda stredoamerickej tekvice, ktorá bola vyšľachtená v Taliansku koncom 19. storočia. Odtiaľ sa najskôr rozšírila okolo Stredozemného mora, potom dobyla Francúzsko a neskôr vďaka francúzskej gastronómie aj celý svet.
Vhodné koreniny
Chuť cukety je dosť neutrálna, preto správne používanie korenín je veľmi dôležité.
Foto: Getty Images Hungary
Cuketa obsahuje veľa minerálov (draslík, meď, mangán, fosfor, zinok, horčík, vápnik) a vitamíny (A, B1, B2, B6, B9), je veľmi bohatá na vlákninu a kyselinu listovú. Chráni cievy prostredníctvom betakaroténu a vitamínu C, znižuje riziko artrózy a reumatických zápalov.
Chuť cukety je dosť neutrálna, preto správne používanie korenín je veľmi dôležité. Môžeme použiť širokú škálu korenín, ale závisí to aj od typu jedla, pretože inak okoreníme prívarok a tiež iným spôsobom sladký dezert.
Cesnak je možné použiť v akomkoľvek slanom recepte, napríklad v skladanej a plnenej cukete alebo pri vyprážanej cukete s cesnakom. Kôpor sa hodí aj k cuketovým jedlám, napríklad cuketový prívarok obohatí veľmi lahodnou chuťou. Bazalka príjemne vyváži chuť cukety – môžeme ju pridať do každého šalátu, čo môžeme ponúkať aj ako prílohu.
Stredomorské koreninové zmesi, ako napríklad toskánske alebo provensálske, pozostávajú zo širokej škály korenín, ktoré pozdvihujú cuketové jedlá do špeciálnej dimenzie chutí. Hoci syry nie sú tradičným korením, ale napríklad parmezán sa často používa v cuketových jedlách pre svoju charakteristickú chuť.
Grilovaná korenená cuketa
Foto: 123rf
Grilované korenené cukety môžu byť predjedlom alebo dokonca aj prílohou. Pred grilovaním sa oplatí ich namočiť do korenín, aby sa lepšie vstrebala chuť korenia. Do malej misky nalejeme olej, pridáme lisovaný cesnak, čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu, soľ, kajenské korenie a akékoľvek zelené korenie. Cuketu umyjeme, nakrájame na rovnaké plátky, z oboch strán ich potrieme olejovou zmesou. Uložíme na rozpálený grilovací rošt a pečieme ich päť minút, pričom ich niekoľkokrát obraciame. Podávame s jogurtovou omáčkou.
Cuketa plnená syrom
Cuketu nakrájame na polky, paradajky na plátky a osolíme ich. Mäkké maslo zmiešame s cesnakovou soľou, cibuľou, zmesou korenia a čiernym korením. Hornú časť cukety natrieme koreneným maslom, posypeme strúhaným syrom a pridáme pár plátkov paradajky. Znova posypeme strúhaným syrom. Strúhanku zmiešame s koreneným maslom, posypeme pripravenú cuketu a dáme ju piecť do vyhriatej rúry. Podávame s čerstvo nasekanou bazalkou.
Cuketový čokoládový koláč
Na čokoládový koláč zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Pridáme nastrúhanú čokoládu, cuketu a trochu nasekaných mandlí. Zmiešame olivový olej, maslo, cukor a vanilkový cukor, pridáme vajcia a nakoniec zmiešame s cuketovou hmotou a trochou kyslej smotany. Hmotu nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme na 160 stupňoch. Medzitým v studenom bazovom sirupe rozmiešame želatínu, privedieme k varu a smotanu vyšľaháme do peny. Vlažný bazový sirup zmiešame s mascarpone a opatrne zmiešame s vyšľahanou šľahačkou. Takto pripravenú penu nahromadíme na vychladnutý koláč a ešte posypeme posekanými mandľami.