Ľahké, bleskurýchle zákusky
Chceli by ste si dopriať nejaký vynikajúci domáci koláč po náročnom dni, ale nemáte čas ani náladu stráviť dlhé hodiny v kuchyni?

V tomto prípade prídu vhod osvedčené recepty na koláče, ktoré sa dajú rýchlo zmiešať, a cesto môže ísť v priebehu pár minút do rúry a výsledkom je voňavá pochúťka. Pozrime sa na rýchle a jednoduché recepty!
Mrkvová torta
Mrkvová torta je jednoduchá miešaná torta, ktorá je šťavnatá vďaka mrkve, voňavá vďaka koreninám a zvláštna vďaka vlašským orechom. Oplatí sa vyskúšať, keďže mrkva je dostupná po celý rok, je to lacná surovina a konečný výsledok je veľmi lahodný.
Mrkvu očistíme, nastrúhame a vlašské orechy nasekáme nahrubo. Múku zmiešame so soľou, škoricou, cukrom a práškom do pečiva. Pridáme vlašské orechy a nastrúhanú mrkvu, nakoniec olej a vajcia. Dôkladne premiešame. Hmotu vlejeme do maslom vymastenej, múkou vysypanej formy a upečieme vo vyhriatej rúre. Vrch vychladnutej torty môžeme potrieť krémom z mascarpone, marhuľovým džemom alebo len posypať práškovým cukrom.
Mriežkový čerešňový koláč
Tento koláč sa dá pripraviť naozaj ľahko. Je zaručené, že si ho obľúbi každý.
Múku zmiešame so soľou a práškom do pečiva, rozdrobíme do nej studené maslo. Pridáme cukor, žĺtok a kyslú smotanu. Vymiesime cesto, rozdelíme na polovicu a necháme odležať v chladničke. Čerešne umyjeme a vykôstkujeme. Cukor zmiešame s vanilkovým cukrom a škoricou, zmesou posypeme čerešne. Polovicu cesta vyvaľkáme, vložíme do maslom vymasteného plechu a posypeme strúhankou, aby cesto od čerešní nezvlhlo. Čerešne vytlačíme a rovnomerne rozložíme na cesto. Čím viac čerešní, tým bude koláč chutnejší. Druhú polovicu cesta tiež vyvaľkáme, nakrájame na pásiky, z ktorých urobíme mriežku na vrch koláča. Pásiky potrieme bielkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Marhuľovo-tvarohový zákusok
Foto: Pexels
Z bielkov vyšľaháme tuhú penu, pridáme žĺtky, prášok do pečiva, vanilkový cukor, múku a dobre premiešame. Hmotu vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Marhule umyjeme a nakrájame na kúsky. Tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový cukor a vaječné žĺtky vymiešame dohladka. Na cesto v plechu lyžicou nanesieme tvarohovú hmotu a nakoniec na ňu poukladáme kúsky marhúľ. Pečieme vo vyhriatej rúre, vychladnuté posypeme práškovým cukrom a podávame.
Kakaový slimák
Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme mlieko, olej, múku, soľ a prášok do pečiva. Všetko spracujeme a rozvaľkáme na pomúčenej doske. Cesto potrieme rozpusteným maslom, posypeme zmesou práškového cukru a kakaového prášku a zvinieme. Ostrým nožom nakrájame na plátky hrubé asi 2 centimetre. Slimáky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre. Treba dávať pozor, aby sme koláč nevysušili! Posypeme práškovým cukrom a podávame s čajom, mliekom alebo kakaom.
Tvarohovo-kakaové rezy
Vaječné žĺtky vymiešame do peny s cukrom, pridáme mlieko, olej a potom zmes prášku do pečiva, kakaa a múky. Nakoniec zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na tvarohový krém zmiešame tvaroh, krupicu, vajcia, cukor, vanilkový cukor a strúhanú citrónovú kôru. Tvarohovú hmotu lyžicou poukladáme na kakaové cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry. Vrch vychladnutého koláča potrieme čokoládovou polevou.