Rýchle a lahodné letné maškrty: ovocné dezerty
Bez dezertu nemôžeme existovať ani v letných horúčavách, ale rúru zapneme len na veľmi krátky čas alebo vôbec. Našťastie v tomto ročnom období je k dispozícii široká škála čerstvého ovocia, ktoré sú nevyhnutnými zložkami alebo doplnkami mnohých sladkostí. Možno neexistuje žiadny letný dezert, ktorý by nemohol byť lákavý s trochou čerstvého ovocia!

Slovo dezert pochádza z francúzskeho výrazu desservir, čo znamená „vyčistiť stôl" a odkazuje na skutočnosť, že sladkosti sa podávali až po ukončení hlavného jedla. Slovo v tomto zmysle prvýkrát použil v roku 1600 William Vaughan vo svojej príručke o zdravej strave „Prírodné a umelé trendy pre zdravie". Spočiatku dezert pozostával z čerstvého alebo sušeného ovocia ochuteného medom, ale v modernej gastronómii sa tento pojem vzťahuje už aj na koláče, pečivo, zmrzliny, pudingy, sušienky, dezertné vína, likéry a syry.
Malinovo-rebarborová galette
Galette alebo francúzsky koláč je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia sladkosť, než si na prvý pohľad myslíme. Múku, soľ, cukor a studené, na kocky nakrájané maslo dáme do misky a rozdrobíme. Pridáme vajíčka, studenú vodu a cesto dôkladne premiešame. Z cesta vytvoríme bochník, ktorý potom dáme na niekoľko minút do mrazničky. Medzitým udusíme rebarboru s cukrom, kým nezhustne. Cesto vyvaľkáme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Maliny zmiešame s citrónovou šťavou, cukrom a trochou kukuričnej múky. Na stred cesta dáme rebarboru a na vrch priložíme malinovú zmes. Boky cesta zložíme tak, aby sme vytvorili okrúhly koláč. Natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre. Upečenú galetku potrieme rozpusteným džemom a podávame so šľahačkou.
Plnený melón
Foto: unsplash
Tento mimoriadne vzrušujúci a veľkolepý, dobre vychladený dezert v horúcich letných dňoch, je ako oáza pre smädného cestovateľa. Môžeme použiť akékoľvek ovocie – cukrový melón, hrozno, broskyne, bobuľové ovocie. Ide o to, aby sme ho podávali dobre vychladené.
Menší melón prekrojíme na polovicu, vydlabeme dužinu a zbavíme jadierok. Cukrový melón ošúpeme a nakrájame na kocky. Bobule umyjeme, broskyne olúpeme a nakrájame. Takto pripravené ovocie zmiešame, podľa chuti pridáme práškový cukor (alebo med), citrónovú šťavu a potom plníme do kôry melóna. Zabalíme do fólie a necháme uložené v chladničke až do podávania.
Krémová polievka zo žltého melónu s mätou a so zázvorom
Žltý melón ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame. Zázvor tiež olúpeme a nastrúhame. Melón a zázvor dáme do mixéra, pridáme trochu citrónovej šťavy, med, lístky mäty a spolu rozmixujeme. Do takto pripravenej hmoty pridáme smotanu a dobre premiešame. Pred podávaním dobre vychladíme a ozdobíme lístkami mäty.
Čučoriedková pena
Foto: unsplash
Na prípravu peny dáme čučoriedky, vanilkový cukor, vodu, citrónovú šťavu, cukor a škoricu do hrnca a varíme niekoľko minút. Odstavíme z ohňa, trochu ochladíme a rozmixujeme do hladka. Vložíme do chladničky a dobre vychladíme. Smotanu na šľahanie vlejeme do misky, pridáme čučoriedkovú hmotu a miešame, kým nie je dobre spenená. Hotovým krémom naplníme poháre a necháme ich dobre vychladnúť v chladničke.