Top vínne kokteily v Európe
Azúrové nebo, spaľujúce slnko a omamná vôňa kvetov patria k letu rovnako ako terasy so slnečníkmi a vychladené nápoje. Čoraz väčšej popularite nielen v Európe sa pritom tešia kokteily, ktorých základom je napoj bohov – víno. Zorientujte sa v pestrej ponuke.

MAĎARSKO
Obľúbeným kokteilom u našich južných susedov je takzvaný strek – osviežujúci nápoj z vína a sódy. Maďarská vínna kultúra ho doviedla k dokonalosti: víno a sóda sa dajú zmiešať v 50 rôznych pomeroch, takže každý si môže vybrať podľa gusta.
ŠPANIELSKO
Foto: Pixabay
V horúcich krajinách Stredomoria existuje mnoho kokteilov na baze miestnych vín. Odtiaľ pochádza mimóza (zo sektu a pomarančovej šťavy) a kalimotxo (strek z červeného vína). Najznámejším je však pravdepodobne tradičná sangria, ktorá v Španielsku spravidla sprevádza všetky priateľské a rodinne posedenia. Jej základom, okrem červeného vína, je brandy, sóda a veľa ovocia.
MALTA
Na malom ostrovnom štáte v Stredozemnom mori je hitom posledných rokov kokteil na báze národného napoja bajtry – likéru z kaktusovej figy. Likér nie je ani horký, ani sladký, vďaka čomu je ideálnou voľbou na utíšenie smädu. Stačí pridať dva diely perlivého ružového vína alebo prosecca a sódu podľa chuti.
NEMECKO
Foto: Pixabay
Nemci dokážu vyrobiť strek, po nemecky spritz, takmer z hocičoho. K bielemu alebo jablkovému vínu často pridávajú Sprite alebo citrónovú sódu. Od Francúzov si zas „vypožičali" kokteily Kir (z likéru z čiernych ríbezlí a vína) a Kir Royal (z likéru z čiernych ríbezlí a šampanského).
FRANCÚZSKO
Foto: 123rf
Kokteily na báze šampanského predstavujú v gastronómii osobitnú kapitolu. V Paríži pri brehu Seiny niet bistra, kde by neponúkali minimálne štyri až päť druhov miešaných nápojov. Najstarším je French 75, ktorý prvýkrát namiešali v roku 1915. Skladá sa z ginu, cukru, citrónovej šťavy a pravého šampanského. Kokteil sa podáva v čaši na šampanské.
TALIANSKO
Foto: unsplash
Hoci sa to zdá nepravdepodobne, realita je nepopierateľná. Negroni, druhý najpopulárnejší kokteil na svete, má v Taliansku viac fanúšikov, ako starý známy Aperol Spritz. Nápoj pochádza z Florencie a dodnes sa vyrába na základe receptúry grófa Camilla Negroniho z roku 1920: jeden diel campari, jeden diel ginu, jeden diel vermutu, podávaný s pomarančovou kôrou a ľadom.