Naolejujte si život
Tak ako vaše auto, aj vaše telo potrebuje na fungovanie kvalitný olej. Nebude síce pre vás nikdy základným palivom, no pomôže k dokonalému fungovaniu vášho tela. Tieto oleje môžete vyskúšať v studenej alebo teplej kuchyni, aby vaše telo fungovalo ako dobre naolejovaný stroj.
V slovenskej kuchyni dominuje slnečnicový či repkový olej, ktorý v posledných desaťročiach výrazne dobieha olej olivový. Iné oleje, najmä z cenového hľadiska, na regáloch obchodov skôr ignorujeme. No ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie a svoj jedálniček si niečím dobrým obohatiť, skúste tieto štyri menej zvyčajné oleje zakomponovať do svojho varenia a života:
Ľanový olej
Foto: Pixabay
Veľkou výhodou všetkých spomenutých olejov je, že sú zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tie v našej zvyčajnej strave absentujú, no vďaka nim máte zdravé trávenie, dýchacie cesty, pokožku i srdce. Ľanový olej okrem toho blokuje účinky estrogénu v niektorých tkanivách a tým znižuje hormonálne podmienené vzniky rakoviny. Jeho esenciálne mastné kyseliny upokojujú zápal vrátane svalových, kĺbových aj tých na pokožke. Má skvelé detoxikačné vlastnosti a na trávenie má dvojaký účinok – zastaví hnačku a zmierni zápchu.
Ľanový olej nájdete často v ázijskej kuchyni, no teplotou stráca svoje nutričné hodnoty. Môžete ho však za čajovú lyžičku pridať do smoothie, jogurtu či tvarohu.
Tekvicový olej
Tmavozelený olej je skutočným zázrakom, ktorý by ste nemali obchádzať. Vitamínovú abecedu má takmer dokonalú – A, B (celé spektrum), C a E, no obsahuje aj draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, zinok, železo, vápnik a mastné kyseliny 3, 6 a 9. Taktiež tlmí zápal v tele, pomáha tiež upokojiť nervový systém, stabilizuje hormóny, pomôže vám k zdravým vlasom a pokožke a má protirakovinové účinky. Vyrovnáva aj hladiny cholesterolu a chráni pred najväčšími rizikovými ochoreniami – ako je infarkt, ateroskleróza, mozgové príhody a inými srdcovo-cievnymi ochoreniami. Muži ocenia ochranu pred zväčšovaním prostaty, kým ženy zas ničivé účinky na nádory v prsníkoch.
Pridajte tekvicový olej na dresing či k poliatiu šalátu, do omáčok, rizota, cestovín či na pizzu. Môžete ho tiež využiť v jesennej tekvicovej krémovej polievke, kde spolu s tekvicovými semiačkami urobí pár kvapiek pekný vizuálny, ale aj chuťový dojem.
Hroznový olej
Pri výrobe vína sú, pochopiteľne, hroznové semienka nevítané. Zato však olej, ktorý sa z nich následne vyprodukuje, je viac než hodnotný pre vaše zdravie, čo sa odzrkadľuje aj na jeho cene. Je žiadaný v kozmetike, no je skvelý aj vo vašom jedálničku. Predovšetkým vám posilní imunitu, srdce, mozog a vlasy. Bráni vzniku rakoviny, hojí rany a pre pánov je podstatná informácia, že pomáha zlepšiť hladinu testosterónu. V jedinej čajovej lyžičke máte tretinu dennej dávky vitamínu E, ktorý je popri vitamíne C taký potrebný pre silnú imunitu. A to tým, že bunky vďaka nemu zvyšujú produkciu látok, ktoré bránia bakteriálnym infekciám. Tým, že hroznový olej sťahuje póry, pomáha pri hojení rán a regenerácii. Vysoký obsah vitamínu E v kombinácii s kyselinou linolovou eliminuje skoré bunkové mutácie a tým zabraňuje vzniku rakoviny.
Hroznový olej primiešajte do šalátových zálievok alebo ho skúste pridať pri pečení do pečiva, koláčov, palaciniek, vaflí či lievancov.
Kokosový olej
Foto: unsplash
Na záver sme si nechali kontroverznejší kokosový olej. V tekutom stave ho za bežných teplôt v domácnosti neudržíte ,a tak by sa skôr hodilo povedať kokosový tuk. Rýchlo sa však rozpustí a okrem vitamínu E obsahuje draslík, fosfor, sodík a vápnik, aj omega-3 a 6 mastné kyseliny. Pomáha udržať zdravé zuby a bojovať proti baktériám spôsobujúcim zubný povlak, ochráni mozog, rýchlejšie si s ním zahojíte rany a ochráni vás pred infekciou močových ciest, pred rakovinou, baktériami aj vírusmi. Obsahom mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom eliminuje baktérie helicobactera pylori a chráni pred rakovinou žalúdka. Ničí zlé baktérie a tým lieči od chorôb, spôsobených nadmerným rastom zlých baktérií, húb, vírusov a parazitov v tele.
Kým iné oleje preferujte za studena, kokosový je vhodný aj do teplej kuchyne. Hodí sa pre svoju kokosovú chuť do koláčov a zákuskov, ale môžete na ňom aj pripravovať jedlá či vypražiť palacinky.