Peruánska pouličná kuchyňa
Ak sa vydáte za objavovaním bájneho Machu Picchu v Peru zistíte, že to nebude len krátky výlet z letiska. Z Limy budete potrebovať kombináciu vlakov, autobusov a taxíkov, aby ste sa k legendárnemu mestu Inkov dostali. Viac než dosť času na to, aby ste ochutnali tunajšiu unikátnu pouličnú kuchyňu.

Peruánska kuchyňa je tak trochu celý svet v jednom. Okrem indiánskych kmeňov v sebe má vplyv Španielska, Číny, Japonska, Afriky, Talianska, aj Nemecka – to všetko vďaka vlnám prisťahovalcov z rôznych krajín v priebehu dejín. O vplyve zemiakov tu hovoriť nemusíme, venovali sme mu v samostatnom článku. Typické plodiny sú však kukurica, quinoa, strukoviny, hľuzy a to všetko v kombinácii s mäsom musí byť peruánsky štipľavé. O to sa postará zvyčajne ich typické čili s názvom aji. Čo však môžete ochutnať priamo z pouličných stánkov?
Kukurica trochu inak, či bravčové sendviče
Ak sa od známych chutí nechcete príliš vzďaľovať, na ulici vám najbližšie prídu Choclo con queso. Ide o kus celej uvarenej kukurice, ktorá však má navrchu roztopený syr. Určite inšpirácia aj na vašu prvú tohtoročnú grilovačku.
Bezpečnou voľbou sú aj bravčové sendviče butifarra. Pomaly pečené mäso je predtým marinované s korením, cesnakom, rímskou rascou, oreganom, maslom a tradičného korenia achiote. To je považované za jeden zo zázrakov tunajšej tradičnej medicíny a takýto sendvič spolu s cibuľou a čili vás určite udrží zdravými na cestách.
Zaručené zasýtenie jedlom chudobných
Vo vašom žalúdku by sa počas pobytu v Peru malo určite objaviť salchipapas. Názov je odvodený od slova salchica – párkov, ktoré sú najemno nakrájané – a papas – zemiakov vo forme hranoliek. Nazývalo sa aj jedlom chudobných, no je to v skutočnosti jedlom kráľov. Ako street food ho dostanete s kečupom, aj horčicou, aj majonézou, aj čili omáčkou aji – všetko v jednom. Ešte sýtejšie verzie majú navrchu vajce, syr, paradajky, aj šalátové listy. Slovo salchipapas vám budú rozumieť aj v Bolívii, Ekvádore, či Kolumbii, kam sa toto jedlo prirodzene dostalo tiež a je súčasťou miestnych kuchýň.
Anticuchos pre milovníkov mäsa
Spomedzi slaných jedál je asi najneobvyklejším jedlom s názvom anticuchos. Pôvodne bolo toto jedlo v 16. storočí z mäsa lám, no dnes ide o hovädzie mäso. V jeho najoriginálnejšej podobe o hovädzie srdcia. Po marinovaní vo vínnom octe, cesnaku, rímskej rasci a aji štipľavých papričkách sa griluje na drevených paličkách. No je prekvapivo lahodné a ak chcete originalitu Peru, musíte to skúsiť.
Sladká pouličná bodka na záver
Ak na vás v uličkách peruánskych miest príde chuť na sladké, skúste picarones. Tieto peruánske šišky v tvare donutov sa vyprážajú v oleji a podávajú so sladkou polevou z trstinového cukru. A preto, hoci by oči jedli, budete presladení veľmi rýchlo. Zato získate okamžitú energiu a kalórie potrebné na zdolávanie peruánskych pohorí, či prírody.