Plody mora sú srdcová záležitosť
Ako vnútrozemská krajina nemáme prístup k denným čerstvým zásobám morských živočíchov v našej strave. Letná dovolenka pri mori je príležitosťou, ako zmeniť nielen prostredie, ale aj svoju stravu. Plody mora sú pritom skvelým doplnením živín, ktoré chýbajú v našej tradičnej kuchyni.

Nejeden dovolenkár zo Slovenska sa pri tanieroch prekypujúcich mušľami, chobotnicami, krevetami, sépiami či kalamármi a rakmi zatvári veľmi neisto. Pri týchto jedlách ani poriadne nevieme, ako ich máme jesť. No keď zistíte, aké prospešné môžu byť pre vaše zdravie, možno počas dovolenky zaexperimentujete a vyskúšate niečo nové.
Morská strava pre mozog a srdce
Foto: Pixabay
Hoci koronavírus straší mnohých ľudí, faktom je, že na Slovensku dlhodobo najviac úmrtí spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia. A nielen to. V starobe sa ľudia trápia s problémami s nedostatkom železa, s pamäťou a Alzheimerovou chorobou, s reumou či cukrovkou. No a odpoveďou na všetky tieto hrozby sú morské plody. Ryby a plody mora obsahujú kyselinu dokosahexaenovú, vďaka ktorej zregenerujete napríklad svoje oči a mozog. Okrem toho je známe, že tieto potraviny sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Tie zas prospievajú nášmu srdcu, ale pomáhajú aj lepšej pamäti a pôsobia preventívne proti Alzheimerovej chorobe, ktorú tiež spomaľujú. Okrem toho dokážu látky obsiahnuté v morských plodoch potláčať symptómy depresie. Počas dovolenky si teda doprajte aj trochu prírodných liekov na lepšiu náladu, pamäť a ochranu mozgu aj srdca.
Úlovky dňa
Pokiaľ nemáte odvahu začať priamo s morskými „príšerami", začnite s morskými rybami. Tie obsahujú väčšinu vyššie spomínaných látok a ich čerstvosť je zaručená. Aj preto v menu často nájdete v ponuke „catch of the day" alebo v preklade - úlovok dňa. Miestni rybári totiž nevedia, aké ryby sa im v daný deň chytia do sietí, a tak len úlovok dňa je zárukou čerstvosti. Takýto zvyk je bežný vo všetkých prímorských krajinách.
Netreba cestovať do exotiky
Morské plody najrôznejšieho charakteru nájdete aj v populárnom Chorvátsku. Tunajšia známa ryba na žaru (grilovaná ryba) je prvým krokom k ochutnaniu darov mora. Skúsiť môžete aj mušle či slávky (dagnje) s paradajkovou omáčkou, kalmary či sépie (lignje) na grile, či garnáty a krevety (škampi) na žaru, alebo na víne a cesnaku. Ľahká stredomorská strava vás podobne čaká v marides tiganites (malé vyprážané rybky) v Grécku, v talianskych cestovinách či v španielskom ryžovom pokrme paella.
Ak máte letnú dovolenku pri mori ešte len pred sebou, skúste cestovať do neobvyklých končín aj svojimi chuťovými bunkami. Váš mozog, srdce, telo aj duša sa vám za tieto gastronomické zážitky odvďačia svojím bezchybným fungovaním.