Chute leta: Talianska zmrzlina, gelato a sorbet
V zime nám takmer ani na um nepríde, no v lete bez nej doslova nevieme prežiť. Prechádzajúc sa po vyprahnutom betóne mesta sú stánky so zmrzlinou doslova ako oázy osvieženia a ľudia sa k nim zlietajú ako včely do úľa. Aká je vlastne história zmrzliny a aké chute reprezentujú najznámejšiu zmrzlinovú krajinu – Taliansko?

Keď sa pozriete na ľudí v okolí zmrzlinového stánku, je vám jasné, že sa nájde len veľmi málo tých, ktorí ju nemajú radi. Pre deti je tou najlepšou odmenou, no kornútok plný ľadového sladkého potešenia si doprajú tak manažéri, ako aj dôchodkyne. Zmrzlina jednoducho k letu a teplu patrí a práve široký výber jej chutí nám dáva pocit, že stále môžeme skúsiť niečo nové.
História zmrzliny
Foto: Pixabay
Hoci existujú legendárne, až rozprávkové príbehy o tom, ako Marco Polo priniesol z Ďalekého východu myšlienku zmrzliny do Európy, skutočnosť je o dosť pragmatickejšia. Bez novodobého vynálezu chladničiek a mrazničiek si mohli ľadové osvieženie dopriať len tí privilegovaní. Medzi nimi boli starí Peržania, Rimania či Gréci, ktorí zvykli na ľad liať napríklad med či víno. Informácie o vysekaných kusoch ľadu privezených a pomixovaných s mliekom sú zachované aj z Číny. A tak zmrzlinu môžeme považovať za globálny fenomén už od jej začiatkov.
Možno ste čakali, že sa príbeh o zmrzline začne v Taliansku, ktoré je preslávené svojimi zmrzlinami. No talianska zmrzlina sa nepreslávila jej pôvodom, ale rozvojom na celom Apeninskom polostrove. Tu vzniklo gelato, sorbet a odtiaľto sa rozšírila na francúzsky a anglický kráľovský dvor. Kedysi vec bohatých je dnes vecou pouličného občerstvenia a neodmysliteľné patrí aj k cestovaniu.
Zmrzlina, gelato, sorbet – aký je rozdiel?
Foto: Getty Images Hungary
Samotná zmrzlina musí obsahovať smotanu s obsahom tuku aspoň 10 %. Gelato obsahuje mlieko s menším obsahom tuku, servíruje sa za vyššej teploty a jeho textúra je hustejšia a jemnejšia než zmrzlina. No a sorbet neobsahuje žiadne mlieko – len ľad a ovocie. Jeden štandardný kopček zmrzliny sa vraj dá skonzumovať na asi 50 olíznutí. Môžete to skúsiť spočítať. Celosvetovo si dlhodobo udržiavajú najväčšiu popularitu čokoládová a vanilková zmrzlina. Putovanie po Taliansku za zmrzlinou je však také rôznorodé ako jeho kraje.
Gelato al limone
Foto: Getty Images Hungary
Citrónové gelato sa vyrába z mlieka, smotany, vajec a cukru, ku ktorým je pridaná citrónová šťava, kôra a niekedy ich typický drink, limoncello. Čisté a osviežujúce gelato sa niekedy servíruje s kandizovanou citrónovou kôrou a bazalkovými listami.
Straciatella
Foto: Unsplash
Táto, aj u nás známa zmrzlina, dostala svoje meno od slova stracciare – čo znamená rozbiť na kúsky. A presne to aj je. Do čistého zmrzliného základu sú primiešané kúsočky čokolády. Túto nebeskú kombináciu po prvý raz vynašiel Enrico Panattoni v Bergame v roku 1962 a odvtedy obletela celý svet. Paradoxne, známejšia čokoládová verzia Cioccolato, má podobný rok svojho prvého zaznamenania, no bolo to ešte v roku 1692. Vtedy do zmrzliny v Neapole pridali kakaový prášok a vznikla tak najpopulárnejšia zmrzlina všetkých čias.
Gelato al pistacchio
Foto: Pixabay
Ak k základu z mlieka, smotany, cukru a vajec pridáte najemno pomletú pistáciovú pastu, dostanete zelenú farbu, ktorá si tiež získala srdcia ľudí po celom svete. No skutočným domovom tejto zmrzliny je Sicília. Často sa servíruje posypaná pistáciovými orieškami, no v základe by stále mala mať hustú krémovú konzistenciu gelata.
Affogato
Naše putovanie Talianskom ukončíme dvomi najautentickejšími talianskymi chuťami. Naberačkou vanilkovej zmrzliny, cez ktorú je preliate horúce malé espresso. Z toho vyplýva aj názov, ktorý vo voľnom preklade znamená utopený. Takto utopenú zmrzlinu môžete nechať roztopiť a vypiť alebo ju vyjedať lyžičkou s kávovou príchuťou. Je to najchutnejší spôsob, ako si užiť dobrú kávu aj počas tých najhorúcejších letných dní.