Ľahké a chutné jedlá po sviatkoch
Vianoce a silvestrovské zábavy nie sú len o rodinných stretnutiach a darčekoch, ale aj o veľkých hodovaniach, chutných pokrmoch a koláčoch. Jesť ťažké, mastné jedlá je pre žalúdok veľkou výzvou a pre ich vysoký obsah kalórií pre niektorých z nás ručičky váhy ukazujú na začiatku nového roka o pár kíl navyše.
Po sviatkoch si radšej pripravujeme a konzumujeme jedlá, ktoré sú ľahko stráviteľné a šetrné k nášmu žalúdku. Našťastie sa nemusíme vzdávať lahodných chutí ani pri tých jedlách! Ide o to, aby v nich bolo veľa zeleniny – dusená, grilovaná, pripravená na šalát. Jedzme čo najviac polievok a zeleniny, menej mäsa a ešte menej tuku. Ako dezert si môžeme vybrať ovocie, ovocné šaláty alebo dokonca pudingy bez cukru. Podstatou jedál šetriacich žalúdok je, že sú vyrobené len z niekoľkých, najlepšie čerstvých surovín. Nasledujúce recepty poskytujú inšpiráciu na prípravu jednoduchých a zdravých pokrmov.
Jablkovo-petržlenová krémová polievka
Táto mierne trpká, mierne sladká polievka je mimoriadne jednoduchá na prípravu. Nakrájanú cibuľu, petržlen a jablko smažíme niekoľko minút na oleji. Pridáme cesnak a tymian, zalejeme vývarom, okoreníme a solíme. Keď je zelenina aj jablká uvarené, rozmixujeme tyčovým mixérom na pyré a nakoniec pridáme smotanu. Dáme späť na sporák na pár minút. Podávame posypané kockami smaženého chleba, kúskami opečenej slaniny alebo strúhaným syrom.
Pomarančový rukolový šalát so syrom feta
Foto: Pixabay
Rukolu dáme do misky. Pridáme očistené pomaranče, nakrájanú červenú cibuľu, opražené vlašské orechy a šťavnaté semienka granátového jablka. Šalát pokvapkáme pomarančovým šalátovým dresingom, ktorý pripravíme z pomarančovej šťavy, octu, soli, korenia a olivového oleja. Šalát zmiešame a nakoniec doň rozdrobíme syr feta.
Zeleninové kuracie prsia s tarhoňou
Kuracie prsia nakrájame na kocky a osolíme. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme kuracie prsia, červenú papriku a mrazenú zeleninu – hrášok, kukuricu, cviklu, papriku. Pridáme vodu a necháme variť. Na troche oleja smažíme tarhoňu a pridáme ku kuraciemu mäsu so zeleninou. Osolíme a okoreníme a varíme pod pokrievkou, kým sa mäso a tarhoňa uvaria do mäkka. Poukladáme na tanier a podávame.
Pečený cícer
Toto jedlo je ideálne k večernému zajedaniu, je ho oveľa lepšie chrumkať ako slané lieskové oriešky! Rýchlo znižuje pocit hladu a pre svoj obsah minerálov je cícer vynikajúcim posilňovačom kostí. Rúru predhrejeme, šťavu z konzervovaného cíceru zlejeme a prepláchneme. Semená cíceru utrieme dosucha papierovou utierkou a zmiešame s mletou čili papričkou, rascou, nastrúhanou kôrou z limetky a himalájskou soľou. Uložíme na plech a pečieme 15 – 30 minút. Kto nemá rád pikantné chute, môže čili papričku nahradiť mletou červenou paprikou alebo ju dokonca vynechať. Po vychladnutí skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Grapefruitové smoothie
Túto lahodnú vitamínovú bombu môžeme pripraviť za pár minút. Grapefruit, pomaranč, kivi a citrón ošúpeme, mrkvu nastrúhame. Všetko rozmixujeme a podávame v pohároch. Ovocie môžeme obmieňať podľa chuti a môžeme dochutiť aj trochou medu.