Radosti z grilovania
Príprava jedla na otvorenom ohni siaha až do dávnych čias, rovnako ako aj kulinárske i spoločenské zážitky zo stravovania. Hoci to naši predkovia zjavne nevedeli, hneď ako sa človek naučil zložiť oheň, položil aj základy gastronómie.

Pečenie na otvorenom ohni, teda grilovanie, je obľúbenou aktivitou vo voľnom čase na celom svete. Drevené uhlie prinieslo revolúciu v grilovaní a otvorilo úplne nové perspektívy. Grilovanie je umenie alebo dokonca veda chutí, ktorého tri spôsoby sa každému milovníkovi grilovania oplatí naučiť.
Spôsoby grilovania
Pri tradičnom grilovaní sa zdroj tepla nachádza pod jedlom. Spravidla sa používa drevené uhlie, ale môže sa tiež grilovať na plynovom alebo elektrickom grile, kde sa na zvýšenie sálavého tepla používa lávový kameň alebo keramická dlažba.
Broiling znamená grilovanie zhora nadol, na ktorý je potrebný špeciálny brojler. Jedlo sa pečie tiež sálavým teplom. Brojler pracuje s infračerveným teplom a jeho použitie vyžaduje veľa skúseností.
Roasting je najstaršia verzia pečenia na otvorenom ohni: jedlo sa pomaly otáča na ražni, čím sa teplota neustále mení.
Kde, kedy a čo sa oplatí grilovať?
Foto: Pixabay
Stručne povedané: grilovať sa dá všade, kedykoľvek a všetko. Najlepšie je to v prírode a v spoločnosti, ale pochúťky sa dajú pripraviť aj na balkóne alebo dokonca doma na grilovacej panvici. Môžeme grilovať mäso, zeleninu, ovocie, ale aj rôzne ryby a morské plody.
Grilovanie mäsa
Najdôležitejšie je vždy grilovať čerstvé mäso a ak je to možné, marinovať ho 2-6 hodín pred pečením. Takto sa pripravuje medovo-pikantný bôčik, ktorý sa marinuje v zmesi cesnaku, horčice s medom, kečupu, rasce, koriandra, údenej mletej červenej papriky, soli, čierneho korenia a oleja. Necháme stáť niekoľko hodín, aby marináda dobra prenikla do mäsa. Na grilovanie pripravíme gril a marinované mäso položíme na rošt nad žeravým dreveným uhlím. Občas mäso otočíme a pečieme ho do červena. Môžeme podávať s rôznymi oblohami, ako sú varené zemiaky, dusená alebo grilovaná zelenina.
Variácie zeleniny
Foto: Getty Images Hungary
Zelenina je hotová za krátky čas, preto sa musí piecť pri nižšej teplote. Na grilovanie sú vynikajúce: paprika, cuketa, baklažán, kukurica a samozrejme aj hríby – čo nie sú ani zelenina, ani mäso. Najobľúbenejšou zeleninou gurmánov je jemná grilovaná kukurica s koreneným maslom.
Kukuricu predvaríme. Cesnak pokvapkáme olejom a vodou a krátko ho restujeme. Nakoniec ho stlačíme a zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou a maslom. Predvarenú kukuricu pred grilovaním potrieme olivovým olejom a grilujeme. Upečenú kukuricu podávame s koreneným maslom.
Nebeské ovocie
Foto: Getty Images Hungary
Ovocie je veľmi chutné nielen čerstvé, ale aj grilované – hoci mnoho ľudí to stále prekvapuje. Na grilovanie sú vhodné ovocie: jablká, hrušky, broskyne, marhule, banány, ananás, ktoré ponúkajú nebeskú kombináciu chutí so zmrzlinou alebo čokoládou. Na prípravu grilovaných marhúľ potrebujeme med, trochu korenia, citrónovú šťavu, cukor a kvety levandule. Na grilovaciu tácku rozložíme cukor, pridáme maslo a reznou stranou ukladáme vykôstkované marhule. Posypeme niekoľkými kvetmi levandule. Opečené a vychladnuté marhule podávame s medovo-citrónovým riccotovým krémom, zdobeným hrozienkami a škoricou.