Ryby na tanieri
Vedeli ste, že ryba by sa mala objaviť na vašom tanieri až dvakrát týždenne? Konzumácia rýb sa dlho spája so zdravým životným štýlom. Mnoho štúdií a výskumov preukázalo, že strava bohatá na ryby predstavuje účinný spôsob, ako znížiť zápal v tele a riziko vzniku vážnych srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú dnes častou príčinou úmrtí. Ryby obsahujú vysoké množstvo živín a bielkovín, majú často menej cholesterolu a nasýtených tukov ako mäso a sú základom zdravej stravy. Ryby tiež poskytujú vitamíny a minerály, vrátane vitamínov B a D, zinku a železa.

Obzvlášť dôležité sú pre svoje omega-3 mastné kyseliny, čo sú esenciálne tuky, ktoré si naše telo nevie vyrobiť samo. Omega-3 mastné kyseliny hrajú zásadnú úlohu pri správnom fungovaní mozgu a srdca. Keďže ryby sú zdrojom bielkovín s nízkym obsahom tuku, ich začlenenie do jedálnička môže pomôcť aj pri chudnutí. Vďaka rybám môže byť vaša pokožka pružná a bez kožných defektov a rovnako aj vaše vlasy budú lesklé a nechty zase pevné.
Napriek množstvu výhod, existujú určité riziká spojené s pravidelným jedením rýb. Kontaminanty ako ortuť a polychlórované bifenyly, známe ako PCB látky, ktoré sú v EÚ už zakázané, sa dostanú do podzemných vôd z nášho domáceho a priemyselného odpadu a potom do rýb, ktoré tam žijú. Do skupiny rýb s možnou kontamináciou patrí žralok, mečúň, či kráľovská makrela. Ďalším argumentom býva agresívny „klietkový“ chov rýb, najmä pangasia, v ázijských krajinách. Môžu sa v nich nachádzať rôzne chemikálie, antibiotiká a škodlivé baktérie. Prospešnosť či nebezpečnosť potravín je chúlostivá téma. Týka sa to celosvetovej diskusie o rybách a jedoch, ktoré sa v nich našim zavinením hromadia. Pravdepodobne majú svoju pravdu aj odborníci na výživu, aj ekológovia. Ísť však do extrémov nikomu neprospeje. Jesť musíme, a ryby sú naozaj vhodnou súčasťou nášho jedálneho lístka.
Nasledujúce ryby sa dostali do nášho zoznamu najlepších rýb nielen preto, že majú skvelé nutričné hodnoty, ale aj preto, že sú šetrné k životnému prostrediu.
Aljašský losos
Foto: unsplash
Najlepšou, no nie najlacnejšou voľbou je voľne žijúci losos. Chovaný losos prináša s nižšou cenou aj menšie množstvo omega-3, menej vitamínov a minerálov. Preto, ak vám to peňaženka dovolí, bude voľne žijúci losos tou správnou voľbou pre vaše telo.
Treska
Pixabay
Táto biela ryba je skvelým zdrojom fosforu, niacínu a vitamínu B-12. Jedna varená porcia obsahuje 15 až 20 gramov bielkovín.
Tuniak
Či už čerstvý alebo konzervovaný, tuniak je obľúbenou voľbou v mnohých domácnostiach. Tuniak má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vitamínov a bielkovín. Pri kúpe čerstvého tuniaka si vyberte kúsok, ktorý je lesklý a sviežo vonia. Je tiež jednoduchý na prípravu. Niektoré druhy tuniakov obsahujú viac ortuti ako iné, preto pri kúpe tuniaka v konzerve si vyberte „chunk light“. Tento tuniak je takmer vždy s nižším obsahom ortuti nazývaný skipjack.
Pstruh dúhový
Chovaný pstruh dúhový je v skutočnosti bezpečnejšou možnosťou ako voľne žijúci, pretože je chránený pred kontaminantmi. Ide o jednu z najlepších druhov rýb, ktoré môžete jesť, pokiaľ ide o vplyv na životné prostredie. Väčšina pstruhov, ktoré sú dostupné v obchodoch, pochádza z chovu v sladkovodných rybníkoch a betónových dráhach, ktoré napodobňujú tečúcu rieku. Dnes už platia prísne predpisy upravujúce chov pstruhov, ktoré obmedzujú počet chemikálií, ktoré sa môžu používať. Táto regulácia vedie k nižším hladinám ortuti, vďaka čomu je táto odroda chovaných rýb bezpečnejšou a zdravšou voľbou. Chovaný pstruh dúhový obsahuje 19,94 g bielkovín na 100g.
Makrela
Foto: Pexels
Na rozdiel od chudších bielych rýb je makrela bohatá na zdravé tuky. Makrela kráľovská je ryba s vysokým obsahom ortuti, preto sa rozhodnite pre makrely s nižším obsahom ortuti, ktorú obsahujú menšie makrely, ako je atlantická a španielska makrela. Makrela obsahuje viac omega-3 a vitamínu B-12 než ostatné druhy rýb. Výber nakladanej alebo údenej makrely môže mať v sebe zvýšený obsah sodíka, preto pozorne čítajte etikety.
Sardinky
Foto: Pixabay
Sardinky sú bohaté na veľa vitamínov. Konzervovaná verzia sa dá ľahko nájsť v potravinách a v skutočnosti je ešte výživnejšia, pretože skonzumujete celú rybu vrátane kostí a kože. Sardinky sú bohaté na vápnik, selén, železo, bielkoviny, vitamín B-12 a omega-3 mastné kyseliny.
Ako rozpoznať čerstvé ryby?
Foto: unsplash
Musia mať príjemnú vôňu. Žiadny zápach, kyslosť, hnilobu. Vyznačujú sa leskom, sú vypuklé a majú číre oči. Žiabre sú červené až purpurové. Keď zatlačíte prstom do mäsa, hneď sa vráti naspäť a neostane v ňom jamka. Ryba by nemala byť otlčená, bez potrhaných plutiev, poškodenia kože a iných častí. Koža je lesklá, najmä u sladkovodných rýb nie je potiahnutá slizom a šupiny by nemali samovoľne odpadávať. Ak kupujete mrazenú rybu, skontrolujte dátum spracovania a dátum spotreby.