Jednoducho skvelé rýchlovky
V pochmúrnych, chladných jesenných dňoch častejšie túžime po takých jedlách, ktoré nám dodávajú energiu navyše. Ponúkame tri také pochúťky ktoré sa dajú vyrobiť rýchle z bežne dostupných a lacných surovín. Hoci majú vyšší obsah kalórií ako niektoré šaláty, ale ak ich konzumujeme s mierou, ručička váhy sa ani nepohne.

Žolík v kuchyni
Ťažko sa nájde niekto, kto by nemal rád šúľance – ľudovo nazývané tiež nudle alebo cikošky. Toto ľahko pripraviteľné jedlo je skutočný žolík, pretože môžeme z neho vykúzliť širokú škálu jedál. Jeho blízkym príbuzným sú gnocchi, ktoré je povestný pokrm talianskej kuchyne. Ani nie pred sto rokmi v Taliansku posledné dni v mesiaci – keď už peňaženka bola skoro prázdna – spomínali ako dni gnocchi.
Oplatí sa venovať príprave pol až trištvrte hodiny, aby sme potešili rodinu domácimi šúľancami. Prelisované varené zemiaky spracujeme s polovičným množstvom hrubej múky, trochou masla a soľou podľa chuti. Cesto tvarujeme do tenkého valca, z ktorého nakrájame približne 5 centimetrové paličky, ktoré ľahko zvaľkáme, „šúľame" rukou. Takto pripravené nudle povaríme vo vriacej osolenej vode.
V prvom rade každý si spomenie na makové šúľance, ale výborne sa k nim hodia aj vlašské orechy a ovocný džem. Tieto vegetariánske možnosti ale nie sú jediné! S dusenou kyslou kapustou, praženou slaninou alebo šunkou sa šúľance okamžite zdvihnú do kulinárskych výšok, a stanú sa výdatným, chutným obedom alebo večerou.
Detská hra
Foto: 123rf
Slovanským príbuzným nudlí sú pirohy. Rozdiel je však v tom, že zemiaky nedáme do cesta pirohu, ale do jeho plnky. Príprava pirohu je síce prácnejšia, ale oplatí sa do toho pustiť. Pre rodiny s deťmi je to dokonca skvelý program na spoločné varenie.
Pripravené cesto z hrubej múky a vlažnej vody vyvaľkáme na tenký plát a krájame ho na štvorce. Na stred štvorcov dáme lyžicu zemiakovo-rascovej plnky. Protiľahlé konce priložíme k sebe a prstami ich stlačíme. Ak sa cesto nelepí dostatočne, vnútorné okraje štvorcov mierne navlhčíme vodou a zlepíme. Pirohy varíme vo vriacej vode. Počkáme, kým vyplávajú na povrch vody, a varíme ešte 10 minút. Podávané s opraženou cibuľou je to priam nebeské jedlo. Ale ak sa nám zdá, že počet prijatých kalórií je málo, môžeme k nemu podávať aj trochu praženej slaniny. Plnku môžeme meniť podľa svojich predstáv a chuti: k vareným zemiakom môžeme pridať syr, bryndzu, tvaroh, kôpor alebo pažítku, ale dokonca aj ovocný džem.
Nečakaní hostia? Žiadny problém!
Tradičnou rýchlovkou Liptova je meteník, ktorý by mohol byť aj synonymom úspechu, pretože sa nedá pokaziť. Nadrobno nasekanú kyslú kapustu spracujeme s hrubou múkou, jedlým olejom, mliekom, soľou, práškom do pečiva a štipkou sódy bikarbóny. Ak sa nám zdá, že cesto je príliš husté, môžeme pridať mlieko. Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý potrieme masťou alebo olejom, potom mokrými rukami pekne uhladíme cesto. Vo vyhriatej rúre na 200 stupňov bude hotový zhruba za pol hodinu. Ešte teplé ho potrieme rozotretým cesnakom a olejom, a už len môžeme prijímať uznanlivé pohľady našich hostí.