Sladký Valentín
Deň svätého Valentína je oslavou lásky a zamilovaných po celom svete. Oslaďte si tento krásny deň romantickým dezertom!

Zvyk obdarovania kvetmi vo februári sa spája s menom svätého Valentína, ktorý žil v 3. storočí. V tom čase na tróne Rímskej ríše sedel cisár Claudius II., ktorý veril, že slobodní muži sú najlepšími vojakmi, a tak zakázal mladým mužom sa ženiť. Kresťanský kňaz Valentín sa však potajomky zaľúbencov zosobášil a mladomanželom daroval kvety zo svojej vlastnej záhrady. Legenda sa zachovala v niekoľkých rôznych verziách, ale koniec je rovnaký: dobrosrdečný Valentín sa stal patrónom zasnúbencov a mladomanželov.
Postupom času sa Valentín stal akceptovaným sviatkom v mnohých krajinách po celom svete a jeho význam sa dokonca rozšíril – v tento deň nielen zaľúbenci, ale aj blízki príbuzní a priatelia sa obdarúvajú navzájom so sladkou pozornosťou.
Hrušky dusené na červenom víne s brownie a čokoládovou polevou
Foto: Pexels
Hrušky ošúpeme, vložíme do hrnca, pridáme červené víno a cukor. Pridáme vyškrabané semienka z vanilkového struku spolu so šupkou a hrušky dusíme na miernom ohni, kým zmäknú, potom necháme ich vychladnúť. Na brownie rozpustíme čokoládu, cukor a maslo, pridáme vajíčka, múku, kakao a prášok do pečiva. Hmotu vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do predhriatej rúry. Keď cesto vychladne, vykrájame z neho kolieska. Na spodok tanierov dáme čokoládovú polevu, ktorú pripravíme z tmavej čokolády a masla pridaním trochy vanilkového cukru a suchého červeného vína. Na polevu položíme kolieska brownie, na ktoré poukladáme hrušky. Pred podávaním posypeme hrušky čokoládovou polevou.
Vanilková panna cotta s granátovým jablkom
Smotanu na šľahanie vymiešame s mliekom, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a vanilkovou príchuťou. Privedieme do varu, potom odstavíme z ohňa, pridáme práškovú želatínu a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Precedíme cez sitko a hmotu nalejeme do formičiek. Necháme vychladnúť a potom dáme do chladničky. Z granátového jablka odstránime zrnká. Vodu privedieme do varu, primiešame práškovú želatínu a precedíme. Pridáme pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva a semiačka z granátového jablka. Vychladnutú zmes s granátovým jablkom navrstvíme na hmotu a dáme späť do chladničky. Pred podávaním formy ponoríme na pár sekúnd do horúcej vody, vyklopíme na tanier a nakoniec ozdobíme semiačkami z granátového jablka.
Čokoládové fondue
Smotanu na šľahanie zohrejeme na miernu teplotu, vmiešame nadrobno nakrájanú horkú čokoládu. Môžeme dochutiť trochou rumu, nastrúhanou citrónovou alebo pomarančovou kôrou. Môžeme pridať maslo, ktoré pridá hmote lesk a bude krémovejšia. Prelejeme do hrnca na fondue, ktorý čokoládovú hmotu udrží v teple a môžeme začať namáčať. Dipy môžu byť ovocie (jahody, banány, kivi, ananás, pomaranče, sušené ovocie a pod.), koláče, piškóty, sušienky, alebo aj marshmallow.
Hodvábna vínová pena
Foto: unsplash
Tento dezert môžeme pripraviť so sladkým bielym vínom alebo dokonca so šampanským, čo mu dodáva slávnostné naladenie. Vaječné žĺtky vymiešame do hladka s cukrom a vanilkovým cukrom. Šľaháme nad parou, kým sa vytvorí biela pena, pričom prilievame víno alebo šampanské. Penu rozdelíme do pohárov, vložíme na niekoľko hodín do chladničky a podávame ozdobené čokoládovými vločkami, ovocím alebo kandizovanými fialkovými kvetmi a lupeňmi ruží.