Sladká Európa
Ulice starého kontinentu sú plné sladkých pokušení. Viaceré z nich môžete našťastie ochutnať aj doma. Pripravte sa na predávkovanie cukrom a spoznajte najlepšie sladké pouličné dobroty!

Najprv slané, potom sladké a po sladkom opäť niečo slané? Je to večný kolobeh, ktorý nemá konca, najmä ak sa prechádzate ulicami Európy. Aj pri jedle platí: iný kraj, iný mrav. Každý národ má totiž obľúbený street food. Medzi najpopulárnejšie sladké jedlá patria šišky, vafle, ale aj zaujímavé verzie tradičnej zmrzliny. Každý si tak môže vybrať podľa vlastnej chuti.
CANNOLI
Foto: unsplash
Sladká ricotta v chrumkavom cestíčku, v niektorých regiónoch vylepšená aj o pistácie alebo kandizované ovocie. Ide o najznámejšiu sladkú pochúťku sicílskej kuchyne, pôvodne spojenú s fašiangovou sezónou. V súčasnosti si ju môžete dať po celý rok.
STROOPWAFEL
Foto: 123rf
Ak zablúdite do Amsterdamu, nedajte si ujsť sladkosť podobnú vafliam, ktorá pochádza z 18. storočia. Dve tenšie oblátky sú zlepené hustým karamelovým sirupom. Stroopwafel sa tradične konzumuje s kávou, kakaom či čajom.
PASTÉIS DE NATA
Foto: Pexels
Podobne ako v prípade nášho krémeša, aj tajomstvo tejto portugalskej dobroty spočíva v spojení lahodného žĺtkového krému a lístkového cesta. Originálnu verziu Pastéis de Belém chráni ochranná známka, recept je tajný, ale aj „kópie" stoja za ochutnanie.
CHURROS
Foto: unsplash
Väčšina európskych národov má svoje vlastné šišky, Španieli sú však na tie svoje obzvlášť hrdí. Túto maškrtu možno nájsť u mnohých pouličných predajcov. Ide o tyčinky z odpaľovaného cesta, obalené cukrom. Zvyknú ich podávať s čokoládovým krémom, do ktorého si šišky môžete namáčať.
BELGICKÉ VAFLE
Foto: 123rf
V Bruseli je nesmierne náročné dodržiavať diétu – na každom rohu totiž narazíte na stánok s lákavou vôňou čerstvo upečeného cesta. Ak ochutnáte belgickú maškrtu z tuhšieho cesta, každopádne si k nej doprajte poriadnu dávku šľahačky.
BRIOCHE CON GELATO
Čo poviete na „chlebíček" pozostávajúci zo sladkej žemle plnenej zmrzlinou? Na prvý pohľad je to možno bizarný nápad, Talianom sa však vďaka tejto kombinácii podarilo vytvoriť vynikajúce jedlo, ktoré radi konzumujú na raňajky.