Slivkové dobroty
Kráľovnou jesenných ovocí je slivka, ktorá rastie v rôznych farbách a tvaroch, a navyše ju môžeme použiť mnohými rôznymi spôsobmi. Môžeme ju konzumovať surovú, sušenú, zaváranú, ako nápoj alebo dokonca vo forme džemu. A ešte sme nehovorili o jej prospešných fyziologických účinkoch...

Napriek tomu, že slivka pochádza z Malej Ázie a Kaukazu, pestuje sa aj u nás vo veľkom. Jej úspešný príbeh v Európe sa začal pred viac ako 2000 rokmi a z historických prameňov vieme, že bola veľmi populárnym ovocím už v starovekom Ríme. Rastie všade v miernom pásme, nevyžaduje osobitnú starostlivosť, prináša ovocie aj bez prerezávania a postreku.
Nielen chutná, ale aj zdravá!
Foto: Pixabay
Vzhľadom na vysoký obsah vlákniny a antioxidantov sa oplatí toto ovocie s charakteristickou chuťou pravidelne konzumovať. Stimuluje trávenie a tiež chráni pred srdcovými ochoreniami a vytvorením cukrovky 2. typu. Čerstvé slivky majú nízky obsah kalórií, ale treba dávať pozor na sušené, pretože sú skutočnou cukrovou bombou.
Slivky sú v kuchyni skutočným žolíkom: sú výbornou prísadou do ovocných šalátov, dokonca z nich uvaríme chutnú ovocnú polievku. Slivkové knedle sú jednoducho neodolateľné. Slivovica, ktorá je v strednej Európe obzvlášť obľúbeným hostiteľským nápojom, sa vyrába z popadaných sliviek. Sušené slivky sa hodia k niektorým mäsovým pokrmom, najmä k divine. Slivkový lekvár má takmer svoj vlastný kult, tvorí nepostrádateľnú prísadu vianočných sladkostí. Pozrime sa na niektoré sladké pochúťky zo sliviek!
Slivkový ovocný chlieb
Foto: Felipe Vieira / unsplash
V miske zmiešame suché suroviny: hnedý a kryštálový cukor, prášok do pečiva a soľ. Do ďalšej misky dáme cmar, olej, vajíčka a nastrúhanú citrónovú kôru. Suché prísady pridávame priebežne a miešame, až kým je cesto hladké. Slivky umyjeme, rozkrojíme na polovicu, vykôstkujeme a nakoniec pridáme do cesta. Formu na ovocný chlieb vymastíme maslom a posypeme múkou. Pripravené cesto nalejeme do formy a upečieme. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a podávame.
Slivkový koláč s vanilkovým pudingom
Do misky dáme múku, krupicový cukor, maslo a v mlieku vykvasené droždie. Vymiesime cesto, ktoré necháme odpočinúť. Medzitým uvaríme vanilkový puding: vymiešame žĺtka do peny s cukrom, vanilkou a múkou. Postupne pridáme mlieko, varíme do hladka a necháme vychladnúť. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na plátky. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a vykrajujeme s väčším, kruhovým vykrajovačom. Na stred koláčikov urobíme jamku. Do takto pripravených hniezd vložíme puding, na ktorý dáme plátky sliviek. Vrch posypeme mletou škoricou a okraje cesta potrieme vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre. Hotové koláčiky potrieme horúcou marmeládou.
Slivkový zákusok s penou
Zmiešame múku, maslo, cukor, vajíčka, šťavu a nastrúhanú kôru citróna, prášok do pečiva, vanilkový cukor a kyslú smotanu, a cesto dáme na niekoľko hodín do chladničky. Slivky umyjeme a vykôstkujeme. Cesto vyvaľkáme, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme krupicou. Slivky poukladáme na cesto, posypeme trstinovým cukrom, vanilkou a škoricou. Bielky vyšľaháme do peny s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Hotovú penu uhladíme na vrch slivkového cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre, pred podávaním necháme vychladnúť.