V hlavnej role: špenát
Na špenát má skoro každý rozdielny názor – patrí medzi najviac rozdeľujúce zeleniny: jedna polovica ľudstva ho zbožňuje, kým druhá polovica ho nemá rada. Samozrejme, špenát môže byť obľúbený alebo nenávidený, faktom však zostáva, že je mimoriadne bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty a jeho pravidelná konzumácia má priaznivý vplyv na ľudský organizmus.

Táto šalátová zelenina pochádzajúca z Blízkeho východu je pomenovaná podľa perzského výrazu – aspanakh, čo v preklade znamená perzská zeleň. Prostredníctvom Maurov sa v 10. storočí dostal do Španielska, odkiaľ sa nakoniec rozšíril do celej Európy. Prvý písomný recept na špenát nájdeme v zachovanej anglickej kuchárskej knihe (The forme of cury) z roku 1390.
Skutočná superpotravina
Foto: 123rf
Špenát obsahuje veľa vitamínov A a B, ako aj vápnik, horčík a železo. Má dobrý vplyv na zažívacie ťažkosti, ale oplatí sa ho konzumovať aj pri ťažkostiach s pečeňou, cukrovke a srdcovo-cievnych ochoreniach. Medzi šalátovými zeleninami je špenát skutočnou vitamínovou bombou: posilňuje imunitný systém, vďaka nízkemu obsahu kalórií sa ho dá smelo jesť aj počas diéty, znižuje krvný tlak, je plný rôznych flavonoidov, ktoré neutralizujú škodlivé účinky voľných radikálov a chránia tak pred rakovinou.
Špenát sa dá pripraviť a podávať rôznymi spôsobmi. Napríklad v Stredomorí sa podáva s píniovými orieškami, ančovičkami a varenou ryžou, syrom feta a mätou. Je dochutený čili papričkami, čiernym korením, cesnakom, rascou, ale pridávajú tiež vajíčka, citrónovú šťavu a paradajkovú omáčku. V Turecku sa z nich vyrábajú plnené cestoviny – burek.
Palacinky s tvarohovo-špenátovým krémom
Ovčí alebo kravský tvaroh zmiešame s maslom a žĺtkom. Špenátové listy nadrobno nakrájame, podusíme, pridáme cesnak, ktorý sme tiež nadrobno nakrájali. Podusený špenát pridáme do tvarohu a dôkladne premiešame, aby plnka získala krémovitú konzistenciu, nakoniec dochutíme soľou a čiernym korením. Upečené palacinky naplníme zmesou a vložíme do maslom vymasteného pekáča. Palacinky potrieme kyslou smotanou, posypeme strúhaným syrom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Halušky s vajcom, baby špenátom a kozím syrom
Nadrobno nakrájaný baby špenát podusíme, osolíme a okoreníme. Z múky, vajec a vody pripravíme haluškové cesto, pridáme podusený špenát. Vo vriacej vode pripravíme halušky. Na panvici, v ktorej sme dusili špenát ,rozpustíme kačaciu masť, pridáme halušky a trošku orestujeme. Primiešame kozí syr a mascarpone. Pridáme rozšľahané vajíčka a upečieme. Podávame s listovým šalátom a opraženou slaninkou.
Špenátové tyčinky – zdravá pochúťka
V miske zmiešame maslo, múku, vajcia, soľ, cukor, prášok do pečiva a špenát, ktorý sme predtým nakrájali a podusili. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a na plech vystlaný papierom na pečenie natlačíme prúžky alebo rôzne tvary, aké sa nám páčia. Pečieme 8 – 10 minút vo vyhriatej rúre na 200 °C.
Popeye a špenát
Foto: Getty Images Hungary
Jedným z ikonických komiksových a animovaných hrdinov 20. storočia bol Popeye, fajčiaci námorník, ktorého sila sa vďaka plechovke špenátu okamžite mnohonásobne zvýšila a stal sa neporaziteľným. Popularita jeho postavy výrazne prispela k 33 % zvýšeniu spotreby špenátu v Spojených štátoch amerických počas Veľkej hospodárskej krízy na začiatku 30. rokov.