Dá si niekto na Štedrý večer červíka?
Väčšina z nás si nevie predstaviť štedrú večeru bez ryby a zemiakového šalátu. Zaujímalo vás niekedy, aké jedlá sú na Vianoce servírované v iných krajinách? Predstavíme vám tie najväčšie bizarnosti.

Štedrý deň je už od nepamäti začiatkom osláv zimného slnovratu a už od skorého rána sa nesie v znamení príprav na štedrovečernú večeru. Správna vianočná atmosféra vytvára akési magické čaro počas celého dňa. Vyvrcholením príprav tohto dňa je Štedrý večer, ktorý má v jednotlivých krajinách svoje tradičné typické menu, pri ktorom sa zíde celá rodina.
Vyprážané červy, Južná Afrika
Prvenstvo si za nás vyslúžila Južná Afrika. Húsenica nočného motýľa Imbrasia belina je známa ako húsenica mopaneje. Ide o jedlú húsenicu, ktorá si toto pomenovanie získala podľa svojho hostiteľského stromu, pretože sa živí prevažne jeho listami. V mnohých vidieckych oblastiach ľudia dychtivo čakajú na zber tejto hemžiacej sa bielkovinovej pochúťky. Keď v Južnej Afrike spadne začiatkom novembra letný dážď, v krajine sa začína prebúdzať život. Z miliónov kukiel skrytých v zemi vychádzajú elegantné nočné motýle, ktoré nakladú drobučké vajíčka. O niekoľko týždňov sa z nich vyliahnu chutné larvy. Čas zberu úrody týchto malých tvorov vychádza na Vianoce, preto sa objavujú na vianočnom tanieri. Tiež ste dostali chuť na chrumkavého červíka s omáčkou? Nie? Ani my.
Pečená ovčia hlava, Nórsko
Poslednú adventnú nedeľu vychádza veľa mužov v západnom Nórsku zo svojich domov, aby sa zúčastnili svojich pohanských predvianočných orgií – jedenia ovčích hláv. Nóri odporúčajú zlomiť v sebe predsudky a kúsok ochutnať. Vraj je to delikatesa. Nasolená, vyúdená a vysušená ovčia hlava sa minimálne na 3-4 hodiny namočí do studenej vody a pomaly sa varí 4-5 hodín. Existujú dva druhy ovčích hláv. Stiahnuté z kože pre začiatočníkov a nestiahnuté z kože pre ostrieľanejších. Pri konzumácii sa začína v oblasti ucha, kde je najviac tuku, ktorý sa musí konzumovať ešte za horúca. Rovnako to platí pri očných partiách. Najväčší labužníci považujú na najlepšiu časť hlavy očné svaly. Jedia sa aj uši, predná čeľusť a jazyk, kde je najmenej tuku. Mozog sa občas varí vo vnútri lebky a potom sa zje lyžičkou.
Ovocný šalát a chladená Pavlova torta, Austrália
Rastúce teploty počas Vianoc znamenajú, že Austrálčania netúžia po rovnako teplom jedle, aké si doprajeme na Štedrý deň u nás. Medzi populárne dezerty patrí Pavlovička a neobvykle chladený ovocný šalát. Preferujú sa studené jedlá, ktoré sa neroztopia tak rýchlo ako zmrzlina, ale zároveň stále pomáhajú príjemne sa schladiť v horúci deň. Tieto dezerty sa zvyčajne naložia do chladenej nádoby a odnesú na najbližšiu pláž, kde si na nich pochutnajú obyvatelia po štedrovečernom grilovaní.
Kapusta a studený ryžový nákyp, Dánsko
Aby sme nezavádzali, kapusta je iba jednou časťou dánskej vianočnej večere, ale je veľmi dôležitá. Zvyčajne sa podáva s pečeným bravčovým mäsom, varenými zemiakmi a omáčkou. Ako dezert sa podáva studený ryžový nákyp alebo risalamande, ryža s mandľami, ktorá sa podáva so šľahačkou, mandľami a horúcou višňovou omáčkou. Vo vnútri dezertu je tradične ukrytá mandľa a človek, ktorý ju nájde, vyhráva.
Fialová ryža, Filipíny
Puto Bumbong je filipínska vianočná pochúťka, ktorá sa podáva nielen na Štedrý deň, ale aj v predchádzajúcich dňoch. Je to v podstate koláč z ryže, ktorý je zafarbený do fialova a dusený vo vnútri bambusových trubíc. Prasiatko, zvyčajne opečené na otvorenom ohni, je ďalším obľúbeným jedlom Štedrého dňa a je tiež známe ako lechón de leche. Považuje sa za národné jedlo krajiny a konzumuje sa počas akýchkoľvek väčších osláv.
KFC, Japonsko
Vyprážané kurča samo osebe, samozrejme, nie je také zvláštne, ale na Vianoce je to čudné. V Japonsku sa bláznia nad vyprážaným kuracím mäsom zo sietí KFC a každoročne tomuto zvyku holduje ohromujúcich 3,6 milióna japonských rodín. Keď v sedemdesiatych rokoch otvorili v Japonsku prvé reštaurácie KFC, nemali príliš veľký úspech. V podobnej pozícii boli aj Vianoce, ktoré ako kresťanský sviatok v prevažne budhistickom a šintoistickom Japonsku príliš veľa ľudí neoslavovalo. Šéf prvého KFC v Japonsku sa obliekol do kostýmu Santa Clausa a s vedierkom kuracích nôh navštívil miestnu školu. Potom prišlo pozvanie do ďalšej školy a deťom sa to tak zapáčilo, že posledných štyridsať rokov sa vyprážané kurča z KFC stalo súčasťou vianočných osláv vo väčšine japonských rodín. Špeciálnu vianočnú večeru z KFC je dokonca potrebné objednať vopred v niektorých japonských reťazcoch. Táto zvláštna tradícia vznikla, pretože Japonsko predtým neslávilo Vianoce konkrétnym jedlom. Tak vznikla diera na trhu, ktorú okamžite vyplnili šikovní marketingoví pracovníci.