Street food v Európe
Čo je pre Američana hamburger a hot dog, to je pre bežného Európana… Zvoliť jedno spoločné jedlo pre obyvateľov starého kontinentu je nemožné. Rozhodli sme sa preto zostaviť výber najlepších pouličných dobrôt Európy.

Neoddeliteľnou súčasťou výletov do cudziny je spoznávanie miestnych špecialít, keďže aj vďaka nim možno získať ucelenejší obraz o meste, regióne, domácich obyvateľoch a ich zvykoch. Hoci moderný koncept kvalitného street foodu z výberových surovín sa stal populárnym len pred niekoľkými rokmi, takmer každá európska krajina má v ponuke aj tradičné jedlá, ktoré si môžete zobrať do ruky a plynulo pokračovať v objavovaní mesta bez straty vzácneho času.
Portugalsko – cachorrinhos
Sendvič pokrájaný na kúsky je typickým pouličným jedlom Porta. Miestnu pečenú klobásu, tzv. alheiru potrú korenistou omáčkou, vložia do rožka s tenkou kôrkou a sendvič upečú na grile. Potom pokrájajú a na požiadanie servírujú s opekanými zemiakmi.
Sicília – arancini
Vyprážané ryžové guľky pôvodne vymysleli, aby zužitkovali rizoto/ryžu z predošlého dňa. Táto špecialita je typická pre južné Taliansko, najmä Sicíliu. Ako náplň sa často používa mäsové ragú, ale populárna je aj smotanovo-šunková verzia alebo mozzarellová so zeleninou. Arancini treba vždy zjesť čerstvé!
Poľsko – obwarzanek Krakowski
Dobrota, podobná bagelu, je špecialitou Krakova, možno ju nájsť po celom meste. Vychutnať si ju môžete čistú – bez oblohy, alebo si ju môžete namáčať do zeleninovej omáčky či zjesť ako netradičný sendvič. Typické krakovské pečivo v tvare kruhu ponoria pred pečením na chvíľku do vriacej vody, z čoho pochádza aj jeho názov obwarzac, tzn. obariť.
Nemecko – currywurst
Ikonickým jedlom Berlína je najskôr dusená a následne pečená bravčová klobása, podávaná s kečupom a kari korením. Tradičnou prílohou sú opekané zemiaky a krúžky rožkov. Korenistá pochúťka vznikla ako lacné pouličné jedlo robotníkov po druhej svetovej vojne, dnes sa jej len v Berlíne predá každoročne 70 miliónov porcií.
Chorvátsko – burek
Burek má turecký pôvod, ale v rôznych formách a s rôznymi plnkami ho nájdete na celom Balkáne. Pochúťku z ťahaného cesta konzumujú Chorváti počas celého dňa, typicky s mäsovou, so syrovou alebo zemiakovou náplňou. Servíruje sa buď zavinutý vcelku, alebo upečený ako koláč a pokrájaný na kúsky.
Švédsko – halv special
Ide o švédsky hotdog ozdobený zemiakovou kašou. Jeho názov pochádza zo slova halv – polovica, čo znamená, že do pečiva je vložená jedna nožička klobásy. Hel special už obsahuje celý pár klobás, pričom jedna je varená a druhá pečená. Ďalšou zvláštnosťou jedla je, že Švédi k nemu pijú kakaový nápoj zvaný Pucko.
Cyprus – lokmades
Sladkosť, aj jej pôvodný názov loukoumades (omrvinka), pochádza z Grécka, resp. z gréčtiny. Maličké šišky sú na povrchu chrumkavé a vo vnútri mäkké. Na Cypre, na rozdiel od Grécka, ich nepodávajú s medom, so škoricou a orechmi, ale ich jednoducho polejú cukrovým sirupom.
Španielsko – churros
Pôvod sladkosti z odpaľovaného cesta je dodnes nejasný. Podľa jednej legendy vraj recept priniesli portugalskí moreplavci z Číny, podľa inej ho vymysleli španielski ovčiari ako náhradu za čerstvé pečivo. Každopádne chrumkavé tyčinky obaľované v škoricovom cukre sú dnes najznámejšou sladkosťou Španielov, ktorí ich jedia aj na raňajky, namáčajúc si ich do horúcej čokolády.
Holandsko – poffertjes
Všetky národy majú vlastnú verziu palaciniek. Holanďania preferujú malé nadýchané lievance, ktoré sa pečú v špeciálnej forme. Tradične ich ponúkajú preliate maslom a posypané práškovým cukrom, ale existuje mnoho ďalších chuťových variácií. Ako prvú však odporúčame vyskúšať práve najjednoduchšiu verziu!