Sušené ovocie a orechy – zdravé powerpacky na cesty
Zdravý snack, či už na krátke alebo dlhé cesty, sa vždy zíde. Rýchle voľby, ako keksy alebo čipsy, sú síce veľmi chutné, no energetický príjem majú nízky. Miesto nich si môžeme so sebou zabaliť niečo rovnako chutné, no výdatnejšie, ako napríklad sušené ovocie a orechy.

Sušené ovocie a orechy sú skutočné elixíry zdravia. Obohacujú nás svojím obsahom výživných a ochranných látok, ktoré bez problémov konkurujú najmodernejším syntetickým výživovým doplnkom. Dokonca ich tromfnú viacerými parametrami. Sušené ovocie je najzdravší a najprirodzenejší cukrík pre deti aj maškrta pre nás dospelých. Orechy sú zas najlepšie bielkoviny potrebné pre náš zdravý život.
Ideálne kalórie a cukor na túru
Foto: Pexels
Ovocie máva bežne asi 90 % vody. Sušením túto vodu zvyčajne znížime na 15 %.Tým sa zvýši aj obsah všetkých pre nás dôležitých biologicky aktívnych látok, najmä vitamínov a to až 4-násobne. Sušené ovocie, ako napríklad figy, ďatle, hrozienka, sultánky a sušené slivky, často jeme ako súčasť našej modernej stravy, ale hlavne pre ich výživové výhody. Jesť ho však treba menej. Podľa amerických nutričných odporúčaní by mal človek denne zjesť jeden a pol až dve šálky čerstvého ovocia. V prípade sušeného ovocia ide zhruba o polovicu uvedeného množstva, pretože pri sušenom ovocí sa päťnásobne zvyšuje aj príjem kalórií a cukru. Ak sa teda zastavíte na čerpacej stanici Slovnaft a zoberiete si so sebou sušené ovocie, kontrolujte svoj príjem. Iné to je na túrach a výletoch, kde je táto alternatíva spolu s orechmi tou najlepšou voľbou. Práve tu totiž potrebujete rýchle cukry a tiež chýbajúce vitamíny a minerály. Sušené ovocie je pritom najlepšia voľba, aj čo sa týka váhy, ktorú musíte niesť.
Čomu sa vyhnúť – čítajte na obale
Svoju dávku sušeného ovocia by ste si mali aj správne vyberať, lebo nie každé je zdravé a diétne. Čítajte obaly. V niektorých zmesiach sú chemické prísady, aby sa zachovala sviežosť a farba. Vyhnite sa ovociu, ktoré má na etikete uvedené E220 alebo je konzervované oxidom siričitým. Niektorí výrobcovia prisladzujú ovocie sirupom, preto radšej siahnite po bioovocí.
Orechy: Jeden z najlepších zdrojov energie
Foto: unsplash
Všeobecne možno povedať, že orechy majú viac pozitívnych látok pre naše zdravie, než sme si doteraz predstavovali. Sú plné vitamínov. Objavíme v nich B1 alebo B3, no nesmieme zabudnúť na vitamín E, ktorý je nevyhnutný na udržanie mladšej pokožky a tela. Áno, majú tuk, ale sú to tie zdravé tuky, ako je omega 3. Majú vysoký obsah mono-nasýtených tukov a kyseliny olejovej. Okrem toho sú orechy obrovským zásobníkom bielkovín. Bielkoviny sú potrebné aj v našom tele pre rôzne faktory. Sú dobré pre naše svaly, na spaľovanie kalórií alebo na prevenciu chorôb kostí. V tomto prípade bielkoviny, ktoré nájdeme, sú rastlinného typu – teda tie, ktoré sú najvhodnejšie pre naše zdravie. No a v neposlednom rade treba pamätať na to, že ďalšou z vynikajúcich vlastností orechov je ich dobrá zásoba vlákniny. Tá notoricky absentuje v klasickej slovenskej strave.
Pozor na bezmyšlienkovité vyjedanie
Foto: Pexels
Poznáte to, kúpite si na cestu balíček orechov a o chvíľu už rukou lovíte v prázdnom balíčku. Takisto ako pri sušenom ovocí, aj pri orechoch si treba dávať pozor na nekontrolovateľné vyjedanie. Ak viete, že pravdepodobne zjete polovicu veľkého balenia na posedenie, radšej ich kupujte v menšom množstve.
Na sladko či na slano
Foto: Pixabay
Keď máte chuť na sladké, môžete ho najlepšie nahradiť orechmi v tenkej vrstve kvalitnej horkej čokolády. No orechy máčané v karameli, sladkej čokoláde a rovnako tak solené orechy nášmu zdraviu viac škodia, než prospievajú. A tak najlepšia odpoveď na to, či jesť orechy na slano alebo na sladko, je – jedzte ich prirodzene. Príroda každému orechu dala jedinečnú chuť, ktorú si zamilujete, ak dáte tak orechom šancu. Čo poviete? Stane sa sušené ovocie a orechy vaším cestovateľským parťákom?