Chute Štokholmu
Štokholm je centrom politiky, kultúry a ekonomiky. V dnešnej dobe si drží prvenstvo medzi najzelenšími mestami sveta. Už menej je známe svojou gastronómiou. Okrem známych švédskych mäsových guliek sa môžete inšpirovať jedlami, ktoré sú ako stvorené na chladnejšie mesiace roku.

Hlavné mesto Švédska je známe svojimi výhľadmi, pamiatkami a tiež svojou atmosférou. Mnohí z tých, ktorí ho už navštívili, tvrdia, že je ešte krajší naživo než na fotkách. Možno aj preto má prezývku „Severská kráska". Pôvodná rozprávková architektúra, popretkávaná s tou modernou, tu fungujú v úžasnej symbióze.
Tradičné švédske suroviny v kuchyni
Ak sa opýtate Švédov, čo najčastejšie jedia, možno vás prekvapí, že dávajú prednosť najmä zelenine a talianskej kuchyni. Samozrejme, aj oni majú svoje tradičné švédske pokrmy, na ktorých vyrastali. Z historického hľadiska nie je švédska kuchyňa obzvlášť bohatá. Obsahovala väčšinou jedlá, ktoré si obyvatelia sami dokázali dopestovať či uloviť v daných podmienkach. Šlo väčšinou o rôzne kaše, chlieb, kapustu, strukoviny a zemiaky. Samozrejme, nemohli chýbať ryby, zverina, bravčové mäso a niektoré druhy divých vtákov, či pre nás exotické losie a sobie mäso.
Najstaršia reštaurácia na svete
Foto: Facebook Den Gyldene Freden
Najslávnejšou reštauráciou v meste je jednoznačne Den Gyldene Freden, kam zavítate po luxusný gastronomický zážitok. Reštaurácia v preklade znamená „Zlatý pokoj" a je zapísaná do Guinessovej knihy rekordov za to, že od roku 1722, keď ju otvorili, v podstate nezmenila svoj vzhľad. V útulnom prostredí starobylej taverny si môžete dopriať čerstvé plody mora, vynikajúceho lososa, slede, ale aj výborné šaláty či lákavé dezerty a k tomu lahodné víno.
Köttbullar
Köttbullar je určite najobľúbenejšie jedlo. Mäsové guľôčky na štýl mini fašírok. U nás sú známe vďaka sieti IKEA, kde sa podávajú s tradičnou hnedou omáčkou, zemiakovou kašou a brusnicami.
Surströmming
Švédska špecialita, ktorá nemusí úplne sadnúť každému cestovateľovi. Je to spôsobené ostrou vôňou, vzniknutou pri spôsobe jej prípravy. Surströmming, tiež nazývaný sursill, znamená doslova kyslý sleď. Nejde síce o nakladanú rybu nakyslo, ale vzniká kvasením. Ryby sa osolia a naložia do konzervy, kde pokračuje celý proces kvasenia. Ak si odmyslíte vôňu, odmenou je dlhá trvanlivosť. Spolu s hrachovou polievkou si toto jedlo držalo popredné priečky vo vojenskej strave. Kvasené slede sa zabalia do chlebovej placky, potrú sa maslom, pridá sa cibuľa a spolu so zemiakmi v šupke sa zapíjajú pivom, mliekom alebo tvrdým alkoholom. Svoje miesto majú v období piknikov.
Janssons frestelse
Foto: 123rf
Janssons frestelse by sa doslova dalo preložiť ako „Janssonovo pokušenie". Ide o zemiaky, ktoré sa zapečú s ančovičkami alebo sleďmi. Pridá sa cibuľa a všetko sa zaleje mliekom alebo smotanou.
Fläskpannkaka a Kroppkakor
Foto: 123rf
Fläskpannkaka je palacinkové cesto s bravčovým mäsom zapečeným v rúre. Môže sa nahradiť aj údeným mäsom.
Kroppkakor sú veľké zemiakové knedličky naplnené mäsom. Existuje niekoľko variantov úpravy receptu, ktoré sa líšia v podiele uvarených a surových zemiakov v ceste.
Banícke jedlo, obilné kaše a hrachová polievka
Výdatná hrachová polievka Ärtsoppa
Foto: Getty Images Hungary
Pyttipanna – Ide o banícke jedlo, ktoré pre svoje zloženie pomôže dodať silu pri ťažkej práci. Podobá sa omelete. Základom sú zemiaky nakrájané na kocky, opečené s cibuľou, s kúskami salámy, párku alebo mäsa, prípadne zeleninou, podávané s vajíčkom a nakladanou červenou repou.
Gröt – táto obilná kaša, zväčša z ovsených vločiek, môže byť nahradená modernejšou ryžovou či krupicovou verziou a podáva sa ako teplé raňajky. Pridávajú sa do nej ovocné džemy alebo sirup.
Ärtsoppa – výdatná hrachová polievka, ktorá je obľúbená pre svoju sýtosť medzi študentmi.
Kanelbullar
Foto: 123rf
Kanelbullar možno najlepšie prirovnáme k našim osím hniezdam so škoricou. Mimochodom, škorica je tu taká populárna, že sa pridáva takmer do každého jedla. Kanelbulle sa väčšinou jedia ku káve a táto sladká pauza sa volá fika. Často tak namiesto Coffee to go narazíte na nápis Fika to go. Švédi sú po Fínoch druhými najväčšími konzumentmi kávy, a tak o kaviarničky nie je núdza. Pre Švédov ide o nevyhnutnú súčasť dňa, keď sa na chvíľu zastavia, porozprávajú sa s kolegami či priateľmi a načerpajú silu do zvyšného pracovného dňa.
Pravidelná letecká linka z Bratislavy
Ak sa vám zacnie po autentickej kuchyni Štokholmu, pri dodržaní všetkých opatrení si môžete zaletieť vychutnať toto mesto osobne. V zimnej sezóne prevádzkuje spoločnosť AirExplore priamu leteckú linku spájajúcu Bratislavu so Štokholmom. Od 17. januára 2021 sa lieta každú druhú nedeľu a cena za jednosmernú letenku sa pohybuje od 119 eur. Z Bratislavy sa lieta o 10.00, so spiatočným letom odlietajúcim zo Štokholmu o 13.10.