Hrejivé zimné polievky zo susedných krajín
Je po Vianociach. Druhý sviatok vianočný zvyčajne dojedáme obrovské množstvo zásob, ktoré sme nakúpili a navarili behom najštedrejších sviatkov. S príchodom posledných dní roku prichádza prirodzená otázka – čo ideme variť? Naším tipom sú polievky, inšpirovali sme sa u všetkých našich susedov.
Jednou z charakteristických čŕt stredoeurópskej kuchyne sú polievky. A najpopulárnejšie sú práve v zime. Vždy zahrejú, poskytnú rehydratáciu, keď v zime zabúdame piť a dodajú telu množstvo živín v jedinom jedle. Jedno české príslovie hovorí „polievka je grunt, mäso je špunt“. Inými slovami – polievka je základ. Ak máte svoj polievkový repertoár už obohraný, inšpirujte sa piatimi polievkami zo susedných krajín Slovenska.
Česko – kulajda
Tradičná česká biela polievka pôvodom z južných Čiech, to je kulajda. Ponúka všetko, čo v minulosti ponúkala príroda a dedinské hospodárstvo: hríby, zemiaky, vajíčka, smotanu a pre typickú chuť aj kôpor. Okrem nakrájaných hríbov a zemiakov v nej nájdete často varené alebo zastrené vajce. Na dokyslenie sa používa niekde ocot, inde kyslá smotana.
Rakúsko - Erdäpfelsuppe
Jednou zo zimných hrejivých dobrôt viedenskej metropoly je tunajšia zemiaková polievka. Zemiaky priniesol do Rakúska botanik Charles de l'Ecluse v roku 1588. Dlho sa považovali za jedovaté a nebezpečné. Tento mýtus vyvrátila až núdza o jedlo, ktorá prišla spolu s napoleonskými vojnami, a odvtedy si zemiaky našli svoje nezastupiteľné miesto aj na rakúskych stoloch. V tradičnej viedenskej zemiakovej polievke nájdete petržlen, mrkvu, pór, bielu repu, slaninu a hríby. Každý si do nej pridá to svoje obľúbené, ako napríklad Talianskom inšpirovaný pohár bieleho vína, ktoré sa vyparí v prvých fázach varenia cibuľky na oleji, no dodá jej jedinečnú chuť.
Maďarsko – palóc
Typickými maďarskými hrejivými polievkami sú, samozrejme, gulášová či halászle. No my sme chceli nazrieť trochu hlbšie do maďarskej špajze. Aj preto sme vybrali palócku polievku (palócleves). Často je opisovaná ako ľahší guláš. Varí sa z hovädzieho, bravčového alebo jahňacieho mäsa. Na oleji sa opraží cibuľka, pridá sa v Maďarsku povinná červená paprika a následne voda. Do nej ide na kocky nakrájané mäso, bobkový list, rasca, drvený cesnak a soľ. Keď je mäso polomäkké, pridajte nakrájané zemiaky a zelené fazuľky. A keď všetko zmäkne, pridajte kyslú smotanu.
Ukrajina – zelený boršč
U našich východných susedov zas nič neprekoná tradičný boršč. Menej ľudí vie, že sa tu pripravuje aj zelený boršč, do ktorého sa pridáva štiav lúčny. Do hrnca pridajte bravčové mäso, zemiaky, cibuľu a mrkvu, ktoré varte do zmäknutia mäsa spolu s bobkovým listom, soľou a korením. Ku koncu pridajte štiav. Ozdobte jarnou cibuľkou a do každého naliateho taniera pridajte lyžicu kyslej smotany a polovicu uvareného vajca.
Poľsko - barszcz czerwony
Ani u našich severných susedov neobídeme boršč, tento ten červený a iný než vo východnej Európe. Okrem klasickej poľskej polievky žurek je toto typický zástupca tunajších polievok. Táto bezmäsitá polievka sa podáva aj na Štedrý večer a je servírovaná s knedličkami, ktoré sú plnené kapustou či hríbmi na cibuľke. Samotná polievka je číra, takmer priehľadná. Červená cvikla, používaná pri varení, sa nechá sfermentovať, ide teda o podobný proces ako pri našej kyslej kapuste. Mnoho ľudí si však urobí „skratku“ v podobe octu alebo citrónovej šťavy. Pravý kvas totiž musíte vyrobiť asi týždeň vopred. Do scedeného vývaru z cvikle sa pridá roztlačený cesnak, soľ, nové korenie a šťava z citróna. Plnené knedličky sa pridávajú už uvarené na záver.