Prekvapivo chutná islandská kuchyňa
Spojenie ohňa a ľadu platí pre Island nielen čo sa týka cestovania. Správni cestovatelia si vychutnávajú cudzie končiny aj na jazyku a hoci Island môže pôsobiť nehostinne a striedmo, nájdete tu prekvapivo pôsobivú kuchyňu. Tá naberá na popularite a v prípade, že vycestujete na tento magický ostrov, si ju nenechajte ujsť.

Lacné letenky, magická krajina, nádherné spojenia horúcich prameňov a divokej prírody. Island neprestane lákať ľudí k návšteve. Keď sa nasýtite cestovania, túr či vysedávania v horúcich termálnych prameňoch, určite sa ozve aj váš žalúdok s prosbou o nasýtenie. Je z čoho si vyberať – poďte objaviť kulinársky Island.
Ryby, ryby, ryby… a plody mora
Foto: unsplash
Ak niečo udržalo Island ekonomicky aj počas svetovej hospodárskej krízy po roku 2008, tak to bol export rýb. Tento ostrovný národ má chladné vody bohaté na život a tak sa niet čo čudovať tomu, že ryby a plody mora tvoria základ tunajšieho jedálnička. Najbežnejšie ryby sú treska a losos. Gurmáni ocenia čerstvé langusty, na stole tu bežne objavíte aj homára a zakaždým sa presvedčíte o tom, že čerstvé ryby nič neprekoná. Preto ak si nebudete vedieť vybrať, objednajte si proste „fish of the day“. To je vždy najčerstvejší úlovok, keďže rybári nikdy s presnosťou nevedia, čo z vôd vylovia. Ryba dňa však nikdy nesklame. A ako jedia ryby tradične Islanďania? Typickým tunajším jedlom je plokkfiskur. Ide o akúsi dusenú bielu rybu so zemiakmi, cibuľou, mliekom. Takto dochutená ryba je veľmi blízka aj slovenským chutiam.
Ak sa vám zažiada niečo netradičnejšie, no tradičné pre Island, skúste k večernému filmu namiesto pukancov harðfiskur. Tieto ryby sú sušené na studenom atlantickom vzduchu, čím prejdú aj zrením baktériami, podobne ako zrejúci syr. Niektorí Islanďania vám budú tvrdiť, že najlepšie sú samotné - len tak na vyjedanie. Druhá polovica zas nedá dopustiť na ich servírovanie s veľa maslom.
Chlieb, ktorý sa varí v zemi
Celá Škandinávia by sa bez denného ražného chleba zastavila. No islandský ražný chlieb je zas o level vyššie. Pod názvom rúgbrauð tu nájdete tmavý, sladký ražný chlieb. Je skvelý len tak s maslom a údeným lososom, či jahňacinou, nakladanými sleďmi alebo so syrom. Dostanete ho aj k rybím jedlám, či jeho drobné kúsky nájdete v miestnej zmrzline. Najzaujímavejší je proces varenia tohto chleba. Áno, varenia. Cesto sa totiž pri varení tradičným spôsobom uloží do špeciálnej nádoby a zakope do horúcej zeme v blízkosti vriaceho vodného prameňa, ktorými ostrov prekypuje. Teplota zeme chlieb uvarí a tak si ho ráno po zobudení vykopete a môžete na ešte teplý krajec roztopiť kus masla k raňajkám.
Údajne najlepší hot dog na svete
Aspoň to o tunajšom párku v rožku s menom pylsa povedal bývalý americký prezident, Bill Clinton. Základ špeciálneho hot dogu, podobne ako pri tých, ktoré dostanete na Fresh Corneroch, je správna kombinácia mäsa. Do pylsy ide jahňacie, hovädzie, aj bravčové mäso. Po islandsky si v pouličnom stánku popýtajte "ein med ollu" , čo znamená „so všetkým“. Tak dostanete navrch chrumkavú opečenú cibuľku, surovú cibuľu, kečup, sladkú horčicu a krémovú remuládu. Autentické zahryznutie do Islandu priamo na ulici.
Keď sa spojí jogurt s cottage syrom
Foto: Pixabay
Už viac než tisícročie ľudia na Islande vyrábajú skyr. Ide o akýsi hybrid jogurtu a cottage syru, pôvodom z Nórska. Pre autentické ostrovné raňajky si zmiešajte skyr na polovicu s ovsenou kašou. Alebo si ho premiešajte s ovocím, medom, alebo inými cereáliami, či si ním polejte palacinky.
Jahňacina čisto z pasienkov
Foto: Shutterstock
Ak hľadáte jedlo, ktoré skutočne zasýti a je blízke našej kuchyni, musíte vyskúšať miestnu jahňacinu. Poriadna porcia pečenej jahňaciny so zemiakmi, alebo tenké plátky upečeného jahňacieho mäsa na chlebe s maslom – to je presne to, po čom budete na konci zážitkového dňa na Islande túžiť. Obzvlášť, keď cez deň uvidíte, prečo sa zo žartu hovorí, že islandské ovce sa marinujú už počas života. Kŕmia sa z rozľahlých čistých pasienkov, pojedajú miestnu trávu, bylinky a bobule, pijú vodu z ľadovcových riek.
Od rýb, cez ražný chlieb, pylsu, po skyr a jahňacinu - na Islande vám bude tak chutiť, že vám každý odpustí zlú výslovnosť, keď s plnými ústami budete skúšať povedať dobrú chuť: Verði þér að góðu!