Zdravé pochúťky z jarných zelenín
S oživením prírody na jar pociťujeme aj my čoraz väčšiu túžbu skonzumovať čo najviac čerstvej zeleniny. Obsahujú veľa vitamínov, minerálov, bielkovín a vlákniny, sú tiež vynikajúce, keď sú surové, dusené alebo pripravené na šalát.
S oživením prírody na jar pociťujeme aj my čoraz väčšiu túžbu skonzumovať čo najviac čerstvej zeleniny. Obsahujú veľa vitamínov, minerálov, bielkovín a vlákniny, sú tiež vynikajúce, keď sú surové, dusené alebo pripravené na šalát.
Smažená reďkovka v horčicovo-maslovej omáčke
Reďkovky umyjeme, listy odstránime a nakrájame na polovicu. V miske ich zmiešame s olivovým olejom, soľou, korením. Takto pripravené reďkovky vložíme do plechu vystlaného papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry do zlatista. Maslo rozpustíme a zmiešame s horčicou. Upečené reďkovky vložíme do misy, premiešame s dresingom a pred podávaním posypeme nadrobno nakrájanou pažítkou.
Špenátové halušky s vajcom
Umytý špenát dusíme na panvici, šťavu zlejeme a tyčovým mixérom rozmixujeme na pyré. Múku vložíme do misy, pridáme soľ, vajcia a vychladnuté špenátové pyré – to jej dodá peknú zelenú farbu. Pridaním vody vypracujeme cesto na halušky, ktoré pretlačíme cez haluškovač a uvaríme vo vriacej vode. Hotové halušky dáme na panvicu, pridáme trochu husacej masti a zohrejeme. Vajíčka rozšľaháme, zalejeme halušky a opečieme.
Vyprážaná špargľa s holandskou omáčkou
Špargľu umyjeme a zbavíme drevité konce. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, soľou, korením a dáme piecť do vyhriatej rúry. Na holandskú omáčku rozpustíme maslo, odstránime penu a necháme vychladnúť. Vajcia vyšľaháme s vodou a soľou nad parou do peny. Keď začne hustnúť, odstavíme z pary a pomaly vmiešame vlažné očistené maslo a citrónovú šťavu. Pečenú špargľu podávame s holandskou omáčkou.
Koláč z jarnej cibuľky
Foto: Pixabay
Vajcia rozšľaháme, osolíme a nakoniec pridáme kyslú smotanu a majonézu. Potom pridáme múku zmiešanú so sódou bikarbónou a dobre prepracujeme. Na plnku nakrájame jarnú cibuľku a uvarené vajíčka, osolíme podľa chuti a zmiešame. Plech vystelieme papierom na pečenie a nalejeme polovicu cesta, lyžicou poukladáme plnku, ktorú prikryjeme zvyšným cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista.