Vitamíny, ktoré dozrievajú v zime
Zvykne sa hovoriť, že by sme mali jesť práve to, čo aktuálne v danom ročnom období dozrieva. No v zime sme na Slovensku odkázaní na zavárané, mrazené či dovážané ovocie a zeleninu. Ak sa chcete držať jedenia toho, čo práve dozrieva a je najchutnejšie v zime, siahnite po pomarančoch.
Aj zimné mesiace môžu byť plné vitamínov. Citrusové ovocie, najmä pomaranče, dozrieva na juhu Európy práve v týchto mesiacoch. Ak robíte nákupy uvedomelé k životnému prostrediu, siahnete práve po pomarančoch dopestovaných v krajinách, ako je Taliansko, Grécko alebo v krajine hlavného a neporaziteľného exportéra pomarančov – Španielsku.
Odkiaľ pochádzajú pomaranče
Pôvod pomarančov nás zavedie do juhovýchodnej Ázie, kde sa o nich objavujú známky už vo štvrtom tisícročí pred naším letopočtom. Moreplavci ich priniesli do Európy, kde sa objavili na Sicílii. V 10. storočí ich na územie dnešného Španielska priniesli Maurovia. Sultáni využívali pomarančovníky na dekoráciu palácov. Napríklad veľká mešita v meste Cordóba má pre ne pomenovanú aj uličku - Patio de los Naranjos. Ich sladká chuť si získavala srdcia a chuťové bunky čoraz viac ľudí a pomaranče sa časom stali také populárne, že dali v stredoveku meno aj zimným záhradám – oranžériám. Pomarančov rastie po svete viac než 600 druhov.
Španielsko a jeho pomarančové regióny
Španielsko si zachovalo štatút hlavného európskeho pestovateľa pomarančov dodnes. Možno aj preto, že tunajšia klíma tomuto citrusovému ovociu ideálne sedí: veľa slnka a teploty od 16 do 29 stupňov, to je presne klíma, v akej pomaranče dozrejú najlepšie. V krajine je vysadených viac ako 35 miliónov pomarančovníkov. Za hlavný región môžeme nazvať okolie Valencie, kde sú tieto stromy na ploche väčšej ako 120 000 hektárov. Vrchol sezóny dozrievania a zberu je od novembra do marca. Rôzne odrody, najmä červené pomaranče, potom dozrievajú až do júna.
Druhou dôležitou oblasťou pestovania pomarančov v Španielsku je andalúzska Sevilla. Tunajšie pomaranče v sebe majú štipku horkosti, čo sa využíva najmä pri výrobe marmelád, džemov z pomarančov, ktoré sú veľmi populárne napríklad na Britských ostrovoch.
Dnes európskych producentov ohrozujú dovozy z Južnej Ameriky a Afriky. Svetovým hegemónom je Brazília, ktorá vyrobí až polovicu svetovej produkcie džúsov a 80 % pomarančových koncentrátov na celom svete.
Jednoduché a chutné recepty z pomarančov
Zapojiť pomaranče do svojej stravy znamená dopriať si poriadnu dávku vitamínov, nielen toho známeho vitamínu C, ale tiež veľa potrebnej vlákniny. Obsahujú aj množstvo flavonoidov, ktoré zvyšujú obranyschopnosť organizmu a odolnosť voči infekciám, a tak pre nás dozrievajú na zimu práve včas.
Ak si ich chcete zaradiťdo jedálnička, nemusíte zjesť len samotné pomaranče. Zaraďte ich do akýchkoľvek šalátov. Španieli napríklad jedia šalát s pomarančom a jemnými plátkami čerstvého fenikla, červenej cibule, s čerstvou mätou. Alebo si na listový šalát doprajte kolieska pomaranča, čierne prekrojené olivy, jemné plátky cibule, ančovičky a plechovku tuniaka.
Inou možnosťou je skombinovať nakrájaný pomaranč a zelené olivy, šalotku, olivový olej a trochu vínneho octu, ktoré premiešate so soľou a korením. Na čerstvé alebo do chrumkava opečené pečivo dajte porciu takto marinovaných pomarančov a na samý záver španielsku šunku jamón či iný druh šunky. Budete tak podávať ideálnu, kreatívnu a sezónnu náhradu klasických chlebíčkov.
Foto: unsplash