Ako vrátiť požičanú planétu späť do rúk detí

Stará múdrosť hovorí, že planétu sme nezdedili od našich otcov, ale požičali sme si ju od našich detí. Nové učebné materiály o životnom prostredí, ktoré sú k dispozícii na Slovensku pod názvom „Požičaná planéta“, sa venujú práve tejto téme.

Foto: Slovnaft

Od roku 1970 vyhynuli na našej planéte dve tretiny všetkých živočíchov. V oceánoch plávajú obrovské kontinenty plávajúceho odpadu, väčšie než rozloha Nemecka, Španielska a Francúzska dokopy. V moriach a oceánoch každý rok pribudne 12 miliónov ton plastov. Na Slovensku každoročne vyhodíme 178 kilogramov potravín na obyvateľa. Planéta sa dostala do éry antropocénu – éry, keď ju ovplyvňuje najmä človek a to negatívne. A takúto planétu odovzdávame do rúk našim deťom, novej generácii.

Životné prostredie v centre pozornosti

Foto: Požičaná planéta

Napriek urgentnosti tejto témy, ktorá by mala byť v centre pozornosti dnešného života, a teda aj uvedomenia detí a ich vzdelávania, sa jej na školách venuje pozornosť len veľmi okrajovo. Je súčasťou iných predmetov a voľnočasových aktivít, no všetko je veľmi závislé od jednotlivých učiteľov, učebníc, materiálov a podkladov, ktoré majú k dispozícii. Na to, aby mali učitelia na školách k dispozícii kvalitné materiály na prácu o povedomí pre mladých ľudí, vznikol projekt Požičaná planéta.

Požičaná planéta

www.youtube.com

O programe Požičaná planéta - slovenský environmentálny a vzdelávací program

Požičaná planéta je komplexný program environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety pre udržateľný rozvoj. Vznikol vďaka spolupráci jeho autora, a zároveň inštruktora potápania, Jaroslava Blaška s Fakultou prírodných vied UKF v Nitre a s OZ Požičaná planéta pre školy. Pre základné školy prehľadne spracovali kľúčové témy udržateľného rozvoja, ktoré rozdelili do piatich tematických okruhov: Odcudzenie, Konzum, Biodiverzita, Zmena klímy a Budúcnosť je v našich rukách. Súbor materiálov vyšiel pod záštitou Slovenskej komisie pre UNESCO a obsahuje okrem učebnice aj metodickú príručku, pracovné zošity, dokumentárne filmy k téme a množstvo sprievodných aktivít. Je schválený ako súbor odporúčaných didaktických prostriedkov Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. A prečo „požičaná planéta“? Autori sa inšpirovali starou múdrosťou „Našu planétu sme nezdedili od našich otcov, požičali sme si ju od našich detí“.

100 sád učebných materiálov

Foto: Slovnaft

Aj vďaka tejto podpore sa zmenší obrovská medzera, ktorá nastala medzi úžasným technickým a informačným pokrokom ľudstva a mentálnym vývojom ľudí. Chamtivosť, konzum a pomýlené hodnoty života spôsobili, že sa drancujú prírodné zdroje, stráca sa biodiverzita, zvyšuje sa ekologický dlh a mnohé prírodné ekosystémy už nie sú schopné obnovy. A mentálna medzera sa nedá zaplniť inak než vzdelávaním.

Prvý diel série, Požičaná planéta: Odcudzenie, sa teraz dostalo na 100 základných škôl na Slovensku vďaka financovaniu od spoločnosti Slovnaft. Tejto téme a zmenšovaniu medzery v mentálnom vývoji a ekologickom uvedomení ľudí, sa budeme venovať nielen 22. apríla na Deň Zeme, ale počas celého roka.

AMI MÉG ÉRDEKELHET