Mesebeli túrák a Fehér-Kárpátokban

Nyilvánvaló, hogy egy dinoszaurusz feküdt ide egyszer régen.

Fotó: Shutterstock

A Csehország és Szlovákia határán húzódó Fehér-Kárpátok térsége a festői környezet mellett elsősorban annak köszönheti a népszerűségét, hogy egész évben használható, jól kiépített turistaösvényekkel várja az aktív kikapcsolódást keresőket. Túrázás, kerékpározás vagy sífutás – a Fehér-Kárpátokban a mozgás bármely formájának szerelmesei megtalálják a számításaikat.

A Kárpátok ívének nyugati részén magasodó Fehér-Kárpátok nemcsak természetes határt képeznek Csehország és Szlovákia között, hanem a Morva és Vág vízgyűjtő területeit is elválasztják egymástól. Ez a régió nem annyira felkapott, mint a Tátra, de ennek inkább az előnyeit élvezhetik azok, akik egy nyugalmas helyszínen szeretnének nyaralni. Csak meg kell keresni és megismerni Szlovákia e szegletének nem túl ismert helyeit.

Fehér-Kárpátok Tájvédelmi Terület

www.youtube.com

Fehér-Kárpátok - Várak a szirteken -

A Fehér-Kárpátok hegyvonulata közel 100 km hosszú, területe mindössze 655 négyzetkilométer, legmagasabb csúcsa pedig a Nagy-Javorina (970 m). A lejtőket dús erdők borítják – többnyire bükkösök, az alacsonyabb fekvésű helyeken pedig tölgyesek –, melyek között virágos rétek és legelők vannak. A Fehér-Kárpátok Tájvédelmi Területet 1979-ben hozták létre, amely 435 négyzetkilométernyi területével csaknem a teljes hegységet lefedi. Legizgalmasabb részeit Oroszlánkő (Vršatec), Alsószúcs (Dolná Súča) és Lednic (Lednica) környékén találjuk, ahol a természetvédelemi rezervátumokat a mészkőszirtek és különleges élőviláguk megőrzésére alakították ki, illetve mindhárom községben egy-egy várromot is megtekinthetünk.

Nagy-Javorina

Fotó: Shutterstock

A cseh-szlovák határon fekvő Nagy-Javorináról csodálatos panoráma nyílik Morvaország felé, a táj varázsát az eredeti népi építészet és a helyi hagyományok teszik teljessé. A Fehér-Kárpátok legmagasabb hegyének védelem alatt álló eredeti erdőállománya közvetlenül kapcsolódik a cseh oldalon lévő Fehér-Kárpátok Tájvédelmi Körzethez, mely 1996 óta az UNESCO listáján szereplő európai bioszféra-rezervátum. A mindkét országból megközelíthető Holuby menedékház a cseh és a szlovák turisták kedvelt találkozóhelye, akárcsak a 911 méter magas Veľký Lopeník hegyen található kilátó, melyről 101 lépcső megmászása után lenyűgöző körpanoráma nyílik.

Mint a mesében: Oroszlánkő és Sárkánykút

Fotó: Shutterstock

Lednic vára

A Fehér-Kárpátok lenyűgöző változatossága felejthetetlen élményeket kínál. A hegység szimbóluma az Oroszlánkő-bércek (Vršatské bradlá), amelyen egy jól kiépített és karbantartott, de nagy szintkülönbségű turistaösvény vezet keresztül, melyen elérhetők Oroszlánkő várának romjai is. Lednic várának környéke szintén vonzó lehetőségeket kínál a cseh-szlovák határvidék felfedezéséhez.

A Fehér-hegy alatt húzódó Bolesói-völgyben van a környék egyetlen vízesése, a Sárkánykút (Dračia studňa), amely a természet kivételes szépségű alkotása, ezért szigorúan védett. A Krivoklát és Bolešov községek között kiépített erdei tanösvény mentén található, amely egyben kerékpárút is.

Biciklivel és sítalpakon is!

A Fehér-Kárpátok egyedülálló természeti környezetében több olyan túraútvonal is van, amelyet nemcsak gyalogosan járhatunk be, hanem kerékpáron, illetve a télen síelve is. A téli időszakban az ösvények egy részét gépekkel karbantartják, ideális feltételeket teremtve a sífutáshoz. A leghosszabb ilyen útvonal a Fehér-Kárpátok sífutó magisztrálé (Belokarpatská bežkárska magistrála), amely 35 kilométernyi pályát foglal magában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET