5 sziget, ahol nincsenek autók

Bicikli, gyalog, ló - ezek a közlekedési módok a béke kicsi szigetein.

Fotó: Shutterstock

Milyen lehet, ha nem zúgnak folyamatosan az autók, nem berregnek a motorok, nincs benzingőz és dugó? Ezen az 5 szigeten bárki kipróbálhatja, hogyan lehet élni autó nélkül. Hátha kedvet kap hozzá.

Aki huzamosabb ideje él városban, annak fel sem tűnik, mennyire túlzsúfoltak a metropoliszok utcái; óriási a zaj- és a környezetszennyezés, mely tényezők a pszichés állapotunkra is negatívan hatnak. Éppen ezért jó néha olyan helyre utazni, ahol sem autóforgalommal, sem hömpölygő turistatömeggel nem találkozunk. Nézzünk kicsit körbe a világban, és keressünk olyan szigeteket, amelyek a jó levegőn és az elképesztő látványon kívül tökéletes kikapcsolódási célpontok is!

Mackinac-sziget, Michigan – Út a múltba!

Fotó: Shutterstock

Ezt a retro szigetet a Travel + Leisure magazin a Föld legbarátságosabb szigetének választotta 2015-ben, ami kiválóan alkalmas romantikus kiruccanásokra, családi kirándulásokra és bármire, ami a harmóniáról és a megnyugvásról szól. Itt biztosan egyetlen modern szállodalánc sem csúfítja a látképet, és a 3,8 négyzetkilométernyi földdarabkán tényleg minden olyan, mintha a múltba csöppentünk volna. Itt ugyanis 1898 óta kizárólag lovaskocsikkal és kerékpárral lehet közlekedni, és a sziget nagy részét egy állami park borítja – a Mackinac Nemzeti Park –, amely a terület 80%-át teszi ki erdős ösvényeivel és barlangjaival, a fennmaradó rész pedig homokos part. A Grand Hotel tornácáról érdemes megnézni a naplementét, de sötétedés után is rengeteg esti program közül válogathat az utazó, legyen az élőzenés buli, vagy csak pihenés a parton és eggyé válás a természettel.

Caye Caulker, Belize – Paradicsom, biciklivel

Fotó: Shutterstock

A helyiek isteni ételeket készítenek a vízparti grillkunyhókban, fociznak a strandokon, és csak úgy élvezik az életet… Egy lusta délutánon fogj egy kerékpárt, és tekerd körbe az apró sziget utcáit, élvezve a rengeteg színes, kézzel festett táblát. Tudtad, hogy a világ második legnagyobb zátonya a Caye Caulker mellett található? A Belize Korallzátony egy hatalmas tengeri élőhely, amelynek feketesége a Karib-tenger ragyogó kék hullámai között még a világűrből is jól látható. Nem véletlen, hogy a sznorkelezés és a búvárkodás népszerű időtöltés itt, rengeteg dajkacápát és ráját lehet látni a korallok között. A sziklahorgászat is kedvelt tevékenység, ráadásul a helyiek szívesen megmutatják, hogyan lehet becserkészni egy barrakudát, amit ott helyben meg is sütnek neked a nyílt tűzön, egyedi fűszerekkel megbolondítva. Sok látogató úgy dönt, hogy a The Lazy Lizard & Grill bárban lazul, ami vitathatatlanul Caye Caulker leghíresebb látványossága. Jó pár asztal a türkizék vízben található, így a lábadat érik a hűs hullámok, miközben végigkóstolhatod a koktélbár felhozatalát. Erősen ajánlott a Caye Caulker jeges tea, a Mango Jalapeno Margarita és a világhírű Lazy Lizard Juice. Minden étel friss alapanyagokból készül, az étlapot mindig a szezonális tengeri ételekre tervezik, beleértve a homárt, a garnélarákot és a kagylót.

A Titicaca-tó úszó szigetei, Peru – Nádsziget nádházakkal

Fotó: Shutterstock

Itt biztosan nincsenek autók, tekintve, hogy nem is lehetne velük közlekedni, hiszen a szigetek teljes egészében a tóból származó nádakból állnak. A stressz ezen a szigeten ismeretlen, ezért nem nehéz alkalmazkodni a nyugalomhoz – a helyiek ragyogó ruhái és mosolygós arcuk azonnal a béke világába repítenek. Elképesztő, de még a csónakok is a totorai nádból készülnek, amivel a helyi tinédzserek gyakran mennek kicsit messzebb, ha kis egyedüllétre van szükségük. Ez mondjuk teljesen érthető, ha azt nézzük, hogy az apró szigeten kizárólag egyszobás vagy még annál kisebb házakban élnek a családok. Itt járva érdemes elhajózni a Titicaca-tavon található Uros-szigetekre (már az inka civilizáció előtt léteztek), amely korábban az inkák, majd a spanyolok elől menekülő ajmara indiánok élőhelye volt.

Gili-szigetek, Indonézia – Bulizók és nászutasok

Fotó: Shutterstock

Míg a szomszédos Bali az autókkal és motorokkal zsúfolt utcáiról hírhedt, a Gili-szigetek egy motorzajmentes paradicsom. A három, autó nélküli sziget, a Gili Meno, a Gili Trawangan és a Gili Air a hátizsákos turisták mennyországa. A Gili Trawangan inkább partihangulatáról ismert, míg Gili Meno a nászutasok szigete, a Gili Air pedig valahol a kettő között van. A szigetek körüli vizekben rengeteg tengeri teknős él, programként pedig a szabadtüdős-búvárcsónakos túrák igen közkedveltek. Kevesebb, mint két óra alatt körbejárható bármelyik sziget, útközben a tenger kékségében, az állatvilágban és vízparti kunyhókban gyönyörködhetsz, amit a túra végén egy friss gyümölcsturmixszal érdemes megkoronázni.

Porquerolles, Franciaország – Nem bulisziget

Fotó: Shutterstock

Ismerd meg Edith Wharton, Charlie Chaplin és Chagall kedvenc szigetét Franciaország déli partjánál, a Földközi-tengerben, az Îles d'Hyères szigetcsoportjainál. A természetvédelmi területnek minősített francia ékszerdoboz régóta el van zárva a nyilvánosság elől, és a területen található ingatlanok békéjét is féltve őrzik. Éppen ezért 18 óra után a napi látogatók utolsó csónakja elhagyja a partot, a sziget kiürül, hogy a teljes nyugalmat csak a szerencsés lakástulajdonosok, a környék néhány szállodájában megszálló nyaralók és a kikötőben ringatózó hajók tengerészei élvezhessék. Porquerolles – a helyiek úszó erdőnek hívják – a béke egyik ritka szigete szőlőültetvényeivel, dús erdős területeivel és mennyei tengerpartjaival. A 3 kilométer széles és 7 kilométer hosszú szigeten a gyaloglás és a kerékpározás az egyetlen közlekedési lehetőség, ezért érdemes kényelmes lábbelivel készülni. Hogy sétáink során felfedezzük, melyik a legszebb pontja a szigetnek: határozottan a Notre Dame strand, mely makulátlan fehér homokjával és lagúna-türkizkék vizével mindenkit ámulatba ejt.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET