Csupán egy euróért vásárolhatunk ingatlant Franciaországban

Hatalmas volt a visszhangja az elmúlt években az olaszországi egyeurós lakásprojektnek, mely keretén belül egy-egy település önkormányzata rendkívül kedvezményes áron kínált – általában felújításra szoruló – házakat. A települések így szerették volna felvenni a harcot az elnéptelenedéssel.. Azóta már Horvátország és több európai település is csatlakozott a programhoz, most pedig egy francia falu is ehhez folyamodott.


A Time Out szerint a Franciaország közepén található Saint-Amand-Montrond elnevezésű apró faluban csupán egyetlen euróért kínálnak egy két hálószobás házat. A ház kétemeletes és mindent tartalmaz, amire csak szükség lehet: az alsó szinten konyha, mosdó és nappali, az emeleten pedig két hálószoba, valamint egy fürdőszoba található.

Mivel ez egy kertes ház, így egy udvar és egy garázs is várja a leendő lakost.

Akárcsak az olasz épületeknek, ennek a háznak sem a legjobb az állapota, így a vásárlónak a felújításra is kell kalkulálniuk időt. A házban már 12 éve lakatlan, a városi tanács szerint a felújítások várható költsége körülbelül 128 ezer euróba állnának meg.

Bár ez soknak hangozhat, szerencsére úgy tűnik, hogy Saint-Amand-Montrond faluja anyagilag is támogatná a leendő lakót.

A település polgármestere, François Blondieau a francia Ouest France lapnak úgy nyilatkozott, hogy az új tulajdonos számára „jelentős felújítási támogatásokat” adnának.

Azok számára, akik érdeklődnek a ház iránt június 15-ig van lehetőségük lecsapni az ajánlatra, a terepszemlére pedig május 15-től lesz lehetőség. A szerződéskötésre azonban majd csak 2025 januárjában fog sor kerülni a leendő tulajdonossal. A munkálatok pedig a tervek szerint legkésőbb 2028 júliusára fejeződhetnek be.

Ugyan úgy, ahogy az olasz falvak is feltételekhez szabták a költözést, úgy Saint-Amand-Montrond esetében is így van. Mivel a végső cél az, hogy egy állandó lakóval bővüljön a település népessége, ezért az elbíráló bizottság egyből elutasítja majd azokat a jelentkezőket, akik csak nyaralóként használnák a házat.

A feltételek szerint a leendő tulajdonosnak legalább egy évtizedig a házban kéne laknia.

Körülbelül 9500 főre tehető a falu lakossága, mely területén egy múzeum, kastélyok, középkori templomok és a 15. századból származó épületek sorakoznak, de egy Balnéor néven futó fürdőközpont és egy tavacska is díszíti a környéket. A Saint-Amand-Montrondhoz legközelebb eső nagyobb város Bourges, de másfél órás autózásra található a fürdőiről ismert Vichy települése is.

Az ezen a linken található nyomtatványt kell kitölteniük a pályázóknak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET